Neskutečné se v Černovíru na Ústeckoorlicku stalo skutečností. Půlhodinu před startem krosu zařazeného do Iscarex Cupu se zatáhlo, ochladilo se a vydrželo hodinu, tedy po celý závod pršet. S vyhlašováním výsledků začalo počasí zase přitápět. Závod má sice délku necelých pěti kilometrů, ale na trati je několik kratších stoupání a mezi druhým a třetím kilometrem museli startující navíc zvládnout pěkný kilometrový zajídák.

Největší legendou závodu je Radek Hübl, startoval ve všech ročnících, sedmkrát vyhrál a obhajoval prvenství. Ale letos vzhledem ke svému závodnímu programu a konkurenci mladých chrtů nemohl o prvenství uvažovat. V sobotu totiž vyhrál ve Špindlerově více jak dvacetikilometrový Kilpi trail.

V soutěži mužů bylo od úvodních metrů jasno – první Patrik Vebr (17:29), druhý Vondra (17:40) a třetí Hübl (17:41), před rokem to dal pod 17 minut.

V ženách šla do nejnáročnějšího stoupání s nadějným náskokem nejlepší nad 45 let Anna Krátká, ale ke konci nejprudší části jí předběhla šestnáctiletá Michaela Šilarová (24:16). V následné klesavé části si však Krátká vzala celkové prvenství do svého držení (24:03). Tentokrát byl na bedně i její manžel Josef, třetí v padesátnících.

Celkově třetí ženou byla vítězka kategorie 35 – 44 let Romana Barvínková za 24:34.

Mužské veteránské kategorie vyhráli Radek Hejl (18:43), Zamoták Boháč (22:28), Josef Siegel (20:42) a Josef Šponar (28:36).

Nejpočetnější zastoupení ve startovním poli měli Borkovi z Horní Čermné. Běžela celá rodina a na bedně byla Agáta Borková za 29:00 i její maminka Adéla ve veteránkách – 33:01. Tatík Petr Borek dal 25:03 a syn Viktor běžel na kratší žákovské trati.