V době, kdy elitní evropští maratonci poběží v Berlíně o kontinentální medaile, můžete vzdát hold jejich nepřekonatelnému předchůdci. Přímo na tratích, kde sám trénoval a kde nabíral formu k obdivuhodným výkonům. Zátopkova 10 se koná letos podruhé, v neděli 12. srpna, na lesních stezkách v Lomené aleji ve Staré Boleslavi.

Před nekonečnou letní horúčavou prchněte do stínu lesa… a hledejte ducha běžeckého fenoména. Neboť jeho nejzářivější výsledek, tři zlaté medaile na jedné olympiádě, od 5 přes 10 km až k maratonu, už s největší pravděpodobností nikdo nevyrovná. Natož aby ho mohl překonat. A desítka byla jeho nejmilejší i nejúspěšnější…

Síla příběhu a odkazu loni přilákala na start premiéry přes tři stovky běžců. A také Zátopkovu ženu Danu, která nemohla chybět u toho, aby pozdravila účastníky. „Běhala jsem tady taky, jenže vždycky jsem zabloudila,“ usmívala se vždy dobře naložená dáma, dávná olympijská vítězka v hodu oštěpem.

Zpočátku skromný závod, který nehraje přefouklé marketinkové divadlo, se mohl stát Objevem roku. Pokud by ovšem atletičtí bafuňáři s podobným potenciálem pracovali.

Ale běžíme dál. Start dvouokruhové desítky (naskočit můžete i jen do dvoučlenné štafety 5 + 5) je opět v 10.30. Pozor, běží se intervalově. „Rozestupy budou 30 vteřin,“ říká ředitel závodu a jeho zakladatel David Dvořák. Čas startu najdete stejně jako loni i se jménem vytištěný přímo na závodním čísle.

Zaprvé by úzké lesní cesty nepobraly dav, vyvalivší se od startovní linie. A zadruhé – abyste správně nasáli zátopkovskou tréninkovou atmosféru, musíte se s anaerobním prahem a tratí poprat pěkně sami. Vždyť i on sám tu běhal a trpěl, skrápěl ji potem a krví až k vítězstvím.

Trať je rychlá, ale členitá. Lesní cesty nemohou nabídnout strojovou rovinu tartanu. Je třeba přeskočit kořeny, prudce točit do zatáček, přeběhnout asfalt i přitlačit do mírného kopce. Loni po velkém dešti přibyly ještě blátivé kaluže. I ve vedrech tu však duby, borovice a další stromoví zajistí smířlivý stín. Loni zvládl vítěz Vlastimil Flégl zdejší desítku za 35:39.

I kulisy budou zátopkovské. Na trati i podél ní uvidíte členy klubu Atletika Stará Boleslav, tedy ze stadionu v Houšťce, kde legendární běžec zapsal několik světových rekordů. Pít se bude pivo Svižnej Emil (z Falkenštejna), devítka, s etiketou atleta. V cíli se chystají Burgery včetně veganských od Crush street food ze stylového citröenu nebo káva a zákusky z Růžového transporteru.

Na vítěze čeká bohatá kavalerie cen, od limitní edice hodinek Prim pro nejlepší ve všech kategoriích přes oblečení Trendsplant a Passenger od eshopu Roam.cz, knihy z Paseky, müsli Mixit a časopisy B Running mag a Run až k dárkům z království hraček Bambule pro všechny dětské běžce bez ohledu na pořadí.

„Chceme složit poctu muži minulého tisíciletí v duchu moderního 21. století,“ přidává David Dvořák, který tu jako chlapec trávil čas se svým dědou, atletickým trenérem Jiřím Nezbedou. Zúčastní se i olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda, chystá se také bývalý desetibojařský šampion Roman Šebrle, nebo moderátor a herec Petr Vágner a další známé tváře.

Přihlášky jsou ještě k dispozici na www.sportt.cz