Sedm kilometrů mu v kopcích a nechutném parnu nestačilo. Jiří Petr si při patnácté zastávce brněnského Triexpert Cupu nedobrovolně střihl o kilometr víc, než měří náročná trať v okolí hotelu Myslivna v Kohoutovicích a to ho stálo vítězství. Z něj se může radovat Vlasta Lysák, jenž doběhl v čase 27:30 minuty a letos triumfoval už poosmé. „S Jirkou jsem se držel do konce druhého okruhu, jenže pak mi utekl. Chvílemi jsem ho viděl, jenže při seběhu už pak ne. O tom, že zabloudil, jsem nejprve vůbec nevěděl,“ líčil Lysák.

Petr, jenž nakonec závod dokončil na sedmnáctém místě, zabloudil při seběhu. Nebýt selhání, které se však občas přihodí, výhra by ho zcela jistě neminula. „Běžel jsem traverzem a najednou si říkám, že je zajímavé, že skáču přes stromy a v tom se přede mnou objevil park Anthropos. Pak mi to došlo. Aspoň jsem se tréninkově proběhl trochu víc, v tomhle vedru bych se jinak nepřinutil,“ bral Petr, jenž v sobotu obsadil na mistrovství republiky v ultra sky marathonu ve Špindlerově mlýně druhé místo, svůj omyl s humorem.

Při selhání Petra bral pro něj letos už klasické druhé místo Lukáš Soural, jenž za Lysákem zaostal o 54 vteřin. Třetí s odstupem další půlminuty finišoval Daniel Roško.

V ženské kategorii přišel na medailových pozicích uragán, který zbořil zavedené pořádky. Na první a třetí příčce totiž skončily závodnice, jež se letos na startu Triexpert Cupu objevily poprvé. Nejrychleji zvládla bláznivou kopcovitou houpačku veteránka Dagmar Kynčlová, která protla cíl v čase 32:25 minuty. „Bydlím v Jilemnici a do Brna jezdím na prázdniny za rodinou. Při té příležitosti si vždy zaběhnu Triexpert. Na Myslivně jsem ještě neběžela, takže jsem neznala trať. Kopce se mi líbily, akorát jsem moc nevěděla, jak jsou dlouhé a jak si mám rozvrhnout tempo,“ povídala Kynčlová.

Druhá se ztrátou 22 vteřin skončila stálice Lenka Polachová a třetí o dalších 19 vteřin zpět doběhl další letošní nováček Taťána Straková, jež patří do tréninkové skupiny Vlasty Lysáka fKlidu. „Zaměřuju se spíš na půlmaratóny a Triexperty normálně neběhám. Tentokrát jsem měla středeční závod v tréninkovém plánu. Líbil se mi. Až do konce jsem běžela s Lenkou, ale ve finiši jsem na ni neměla,“ přiznala Straková.

Chvíli před startovním výstřelem to vypadalo, že rozpálené Brno zchladí bouřka, v Kohoutovicích však spadlo jen pár kapek. Velké horko a hlavně dusno jak v deštném pralese pak potrápilo snad všechny účastníky. Počasí evidentně hodně ovlivnilo i časy. Třeba vítězný Lysák běžel o minutu a čtvrt pomaleji než před měsícem na stejné trati a podobně na tom byli i ostatní. „Hrozně těžce se dýchalo, bylo to opravdu náročné,“ potvrdila třeba Petra Mlejnková, která mezi ženami doběhla šestá.

Krušné podmínky se vedle probíhajících prázdnin jistě podepsaly i na účasti. Do závodu totiž zasáhlo „jen“ 208 vytrvalců, což je jasné letošní minimum.

Po letos třetí Myslivně zavítá Triexpert Cup potřetí také na jedinou nebrněnskou trať v seriálu do Popůvek. Závod startuje v neměnných šest hodin večer.

Výsledky