Jako za starých časů. Středeční brněnský Triexpert Cup v Popůvkách připomněl, kdo oblíbenému poháru panoval v minulých letech. Dřív totiž neomylně vládlo duo Jirků – Čípa a Petr a letošní šestnáctá zastávka seriálu měla po dlouhé době stejný scénář.

Čípa nedal nikomu šanci, na necelých osm kilometrů dlouhém terénním okruhu zaběhl čas 25:49 minuty a druhého Petra za sebou nechal o třičtvrtě minuty. Přesně tak dřív vypadaly závody, kde tito dva špičkoví vytrvalci nastoupili. „Už se mi po Triexpert Cupu stýskalo. Účast mi vždy z nějakých důvodů nevycházela. Nesedělo mi to do tréninku, byl jsem v práci, nebo jsem musel hlídat dítě. Nyní to konečně vyšlo. Mám už před sebou v této sezoně jen kratší závody, tak jsem rád, že jsem na Triexpert opět zavítal,“ vysvětlil Čípa, který se v letos na trati oblíbeného podniku objevil teprve podruhé.

Na jediné nebrněnské trati byly hodně vidět mladé atletické naděje. Třetí místo mezi muži už s větším odstupem bral Jan Švejnoha. Ženskou kategorii suverénně opanovala Adéla Koláčková, která už letos triumfovala v Líšni. Oběma běžcům je teprve sedmnáct let.

„Zkoušel jsem chvíli běžet s klukama vepředu, ale nešlo to. Oba jsou výborní. Musel jsem si spíš hlídat záda, protože byl kousek za mnou Vlasta Lysák. Jeho skalp mě těší, v kopcích to umí,“ povídal vytáhlý středotraťař Švejnoha, který letos reprezentoval Českou republiku i na mistrovství světa dorostenců v běhu do vrchu.

Koláčková ostatním ukázala, jaký rozdíl je mezi „hobíky“ a specialisty. S časem 30:35 minuty obsadila celkové patnácté místo a druhou Lenku Kohnovou porazila o tři minuty. „Nabíháme teď nějaký objem, tak mi trenér závod naplánoval. V kopcích se mi líbí a běželo se mi fajn,“ usmála se sympatická Koláčková, jež je aktuální českou dorosteneckou mistryní republiky v přespolním běhu. Třetí místo uzmula opět Petra Mlejnková, jež měla v nohou přes šedesát kilometrů z víkendové Horské výzvy v Jeseníkách.

Teplo a sucho ovlivňuje řadu oblastí, běh nevyjímaje. Běžci v Popůvkách v minulosti dobíhali spíš zablácení, nyní všechny v cíli pokrývala vrstva prachu. „Je to krásná trať, ale špatně se mi dýchalo. Od ostatních se hodně prášilo,“ potvrdila druhá Kohnová a několik dalších vytrvalců v cíli. Ti si mohli alespoň oddechnout, že už nepanovalo zničují vedro z minulých dní.

Po letošní rozlučce s Popůvkami přijde na řadu i derniéra s tratí v okolí Palackého vrchu. Startovní výstřel zazní v zázemí atletického stadionu ve středu 22. srpna v šest hodin večer.

Výsledky