Závod seriálu Kilpi trail running cup (KTRC) na Lipně nezklamal. Potvrdilo se, že se jedná o skvěle pořadatelsky zvládnutý závod v krásném prostředí a letní počasí už bylo jen třešničkou na dortu.

Na závodníky čekala nelehká trasa, při půlmaratonu museli překonat převýšení tisíc metrů často v terénu, ale na druhou stranu měli jedinečnou možnost proběhnout si stezku korunami stromů. „Vstup neplatí, ale není to zadarmo. Je to zaplacené tvrdou dřinou,“ trefně poznamenal moderátor závodu. Své si užili i běžci na pět kilometrů, tam bylo převýšení dvě stě metrů. První tři kilometry, kdy se běželo stále nahoru, tak stály za to. A další dva, kdy se sbíhalo, také.

O předstartovní zahřátí běžců se postarali bubeníci a pak už ve čtvrt na tři závod výstřelem z pistole odstartovala olympijská vítězka Kateřina Neumannová. Sama se běhu nijak nevyhýbá, tentokrát se však na trasu nevydala.

Ani ne po půlhodince se v cíli objevil první běžec. Byl to závodník na pětikilometrové trase, která byla oproti loňsku podstatně náročnější. Zvítězil Jan Fátor z KOB Dobruška, který běžel na Lipně poprvé. Trasa ale byla značená perfektně a na mnoha místech ještě byli pořadatelé, kteří říkali běžcům, kudy běžet. Fátor začínal zezadu, v polovině závodu se ale dostal do vedení a v seběhu pak potvrdil, že to orienťáci prostě umí. Zvítězil v čase 26:08, v cíli ale nedokázal říct, jestli se jednalo o těžký závod. „Já běhám hlavně desítky,“ podotkl. Nejrychlejší ženou se stala celkově devátá Anita Zikmundová (Glede Team) v čase 29:04.

Bauer to doma zná

Na půlmaratonské trase byl nejrychlejší domácí Václav Bauer z Kleti, který loni doběhl šestý. Vyhrál také kategorii M49 ve velmi dobrém čase 1:35:02. Začal ve skupince, ale po první čtvrtině závodu se trh a pokračoval sám. „Bylo to výborné. Na podobné tratě jsem zvyklý, běhám hodně do Kletě, takže mám rád stoupání a seběhy,“ uvedl v cíli. Nyní se už bude připravovat na maraton v Třeboni a příští rok chce běžet čtyřiadvacet hodin na Lysé hoře.

Chybělo mu nakonec jen patnáct vteřin, aby druhého v pořadí, vítěze kategorie do 29 let Petra Murase z MK Seitl Ostrava, porazil o rovných deset minut. I třetí běžec v cíli vyhrál svoji kategorii a do mužů od 30 do 39 let a byl to bývalý reprezentant v kanoistice Alois Kuna. V barvách pořadatelského Kilpi racing teamu zaběhl čas 1:45:44. Veteránskou kategorii M59 pro změnu vyhrál bývalý úspěšný cyklokrosař Pavel Camrda, jehož čas 1:55:28 stačil na desáté místo celkově. Úspěšnější byl jeho syn, sedmý celkově, třetí v kategorii do 29 let a nejmladší v první dvacítce, ten běžel čas 1:52:51.

Nejrychlejší byla Turkyně

Mezi ženami poprvé zvítězila turecká běžkyně Aysen Solak, která se jediná vešla s časem pod dvě hodiny (1:57:24). Bylo to zároveň první vítězství zahraničního běžce či běžkyně v historii KTRC. Nejlepší českou běžkyní tak byla Lucie Horelicová reprezentující Jihočeský běžecký pohár. K vítězství mezi ženami do 34 let a osmadvacátému místu celkově jí dopomohl čas 2:05:41.

„Pro mě je vítězství mezi českými ženami velké překvapení. Do kopce jsem ostatní předběhla, ale nemám ráda seběhy, tak tam jsem ztrácela. Trošku jsem se bála seběhu na konci, ale naštěstí tam nebyly kameny, takže to bylo v pohodě,“ řekla mladá běžkyně v cíli. Na Lipně byla letos poprvé a byla nadšená. „Super běh, dobře připravený a je to tady krásné,“ usmívala se v cíli. Ráda se za rok vrátí. Třetí Radka Faltusová z Atletiky Jablonné nad Orlicí zaostala jen o devětadvacet vteřin.

Vyhlášením výsledků však program nekončil, ve tři čtvrtě na osm se totiž sešli zájemci, kteří se pak během či chůzí vydali na stezku korunami stromů, kterou si mohli unikátně projít v noci.

VÝSLEDKY