Pohled ze Stezky v Korunách stromů nabídl nejčištší pohled v sedmileté historii závodu. Ale museli jste si ho při Lipenském horském půlmaratonu náležitě zasloužit. Byl to nejteplejší a nejsušší ročník, pokud se vám na trati podařilo v ústech vytvořit slinu, nešla už ani vyplivnout, ani spolknout. Kilpi Trail Running Cup zapsal do listiny nové vítěze. Václav Bauer z Kleti a Aysen Solaková z Turecka.

KTRC tentokrát otvíral tradiční Lipno Sport Fest. Na plážích bylo plno, teploměr stoupal až ke třicítce i ve stínu. Běžce poslala z maríny do kopců bubenická eskadrona, podél trati se fandilo nejen v okolí Stezky. Jen stromů v lipenských lesích zase ubylo, co nedokázali před dvěma lety halasící olympionici ve svém parku dole u vody, dokonal nahoře u Lúče kůrovec…

Vítěz Bauer to je každopádně horský pašák. Den co den běhá na šumavskou Kleť, pod níž bydlí, už druhý rok. „Nejel jsem na dovolenou, poběžím i dnes po závodě. V jedné šestihodinovce jsem to zvládl čtrnáctkrát.“ A pak se divte, jak mu to v kopcích lítá! Už loni tu byl šestý.

„Prvních pět kilometrů (tedy někam k vrcholu Lúče, pozn. aut.) jsme běželi společně vepředu, pak jsem vyrazil sám,“ komentoval svůj výkon 1:35:02, který však na traťový rekord nedosáhl. Petr Muras za ním doběhl do cíle za víc než devět minut. „Vracím se do formy po zranění. A daří se mi sbírat druhá místa. V závodech, v práci, i u žen,“ dodal. Třetí skončil Alois Kuna z Kilpi Racing teamu.

Mezi padesátníky byl nejlepší Pavel Camrda, bývalý reprezentant v cyklokrosu a na horských kolech, účastník olympijské premiéry MTB v Atlantě 2006. „Běhám, protože na kolo nemám tolik času. Tohle byl první kopcovitý půlmaraton. Objíždím i závody a tady to bylo opravdu perfektní, s většinou ostatních se celé zabezpečení nedá vůbec srovnávat,“ vyprávěl spokojeně. Skončil jen čtyři místy za svým synem…

A opět poctivě absolvoval celou trasu 73letý Karel Čech, přestože tentokrát musel překonávat větší problémy už před startem. Po cestě ho zdržela nehoda a ke startovnímu výstřelu olympijské vítězky Kateřiny Neumannové dorazil v poslední minutě…

Mezi ženami se po čtvrtém místě na Krkonošské padesátce KTRC (za 5:45!) dočkala premiérového triumfu Aysen Solaková. Po celou trat držela svižné tempo, přestože i krátké kopce vycházela. „Nádhera,“ radovala se v cíli, ka dorazila pod dvě hodiny (1:57:24). Žena z Istanbulu pracuje v Praze v IT společnosti a poctivě trénuje v okolí hostivařské přehrady. „Hledám si i kopce a terén, tak mě to víc baví. Příště přijedu zase,“ potvrdila.

Druhá doběhla pohledná blondýna Lucie Horelicová z Jihočeského běžeckého klubu, původem fotbalistka. „Držela jsem se skupiny s klukama a do kopce jim docela utíkala. Ale seběhy mám horší. Moc se mi to líbilo,“ radovala se. „Běhám si podle svého, vybírám závody po okolí, moc mě to baví,“ prozradila svůj recept na kvalitní výsledek. Třetí skončila pravidelná účastnice KTRC z Jablonného Radka Faltusová.

Proměnu charakteru podstoupila doprovodná pětka. Pořadatelé ji tentokrát vyvedli vzhůru sjezdovkou ke Stezce v korunách stromů. Tedy nejen proběhnutí se po rovině, ale slušný výkon, byť kratší. „Děláme zážitkové běhy, běháme traily. Takhle chceme nabídnout ochutnávku všem, kdo si na delší běh ještě netroufnou,“ vysvětlil Martin Dvořák, ředitel série KTRC. Což běžci ocenili.

A Stezka pozvala běžce v jeden den do třetice. Pohodový večerní výběh z maríny s čelovkami i s Kateřinou Neumannovou a několika účastníky odpoledního závodu nabídl zase další verzi pohledů na stmívající se krajinu.

Kompletní výsledky a pořadí seriálu KTRC najdete na www.sportt.cz nebo www.ktrc.cz.

Kilpi Trail Running Cup pokračuje až 21. října Ještědským horským půlmaratonem.