Starty v Triexpert Cupu zatím šetří, když však nastoupí, o vítězce není pochyb. Není se ovšem co divit, šestadvacetiletá Tereza Novotná má medaile z juniorského mistrovství světa v orientačním běhu a při studiu v USA zaběhla „stýpla“ (3000 metrů překážek – pozn. autora) lehce přes deset.

Běžeckou extratřídu potvrdila Tereza i při středeční sedmnácté zastávce brněnského Triexpert Cupu v okolí Palackého vrchu, kde sedm kilometrů dlouhou trať zdolala za 28:47 minuty a druhou Lucii Vaculovou za sebou nechala o minutu a čtvrt. „Okruh se mi moc líbil a běželo se mi vcelku dobře. Na Triexpert určitě ještě někdy zavítám, příště na hodinovku mě však nikdo nedostane, ani kdyby mi zaplatil. Kroužení na dráze opravdu nemám ráda,“ smála se. „Jinak teď už neběhám na nějaké vrcholové úrovni, dost času mi vezme práce,“ dodala Novotná, která v cíli slavila letošní druhý triumf.

Za druhou Vaculovou se strhla řež o třetí příčku. Tu nakonec uzmula Lenka Kohnová, která svou jmenovkyni Polachovou předstihla jen o pět vteřin. Kousek za soubojem o třetí pozici finišovala ještě Petra Mlejnková, za ní už zela zhruba minutová díra.

Mezi muži startovalo podruhé v řadě velmi silné obsazení a i tentokrát nenechal nikoho na pochybách Jiří Čípa, který prosvištěl prašnou trať za 23:06 minuty a druhému Jirkovi Petrovi nadělil skoro minutu.

Zhruba do půlky okruhu však zmíněné duo drželo pospolu. „Dost jsme to ze začátku přepálili. První kilák do kopečka byl za tři dvanáct, další lehce z kopce za 2:55. Pak jsme museli zvolnit, jinak bysme se zavařili. Těžko říct, kdo tak rychlé tempo způsobil. Běželi jsme tak nějak vedle sebe,“ usmíval se první v cíli Čípa, jenž zaznamenal letošní třetí vítězství.

Petr se snažil, co mohl, nakonec vše dopadlo podle papírových předpokladů. „Chtěl jsem se Jirky držet do asfaltky, což se mi podařilo. Na panelech v mírném stoupáku mi však došlo a Jirka šel přede mě,“ popsal Petr, jenž se chystá na mistrovství světa ve sky run marathonu ve Skotsku.

„Příště na hodinovku určitě dorazím. Potřebuju rychlé tréninky a sám se tolik nedonutím,“ vyhlížel další zastávku oblíbeného poháru. Za neporazitelnou dvojicí pak skončil Vlasta Lysák.

Zajímavý už je pohled do celkového pořadí seriálu, kam se započítávají výsledky ze třinácti závodů. V mužích není o vítězi už nejspíš pochyb, když o devatenáct bodů vede letošní král Vlastimil Lysák. Druhý Lukáš Soural na něj už jen těžko dosáhne.

Podobně jasno je i mezi ženami. Vedoucí Lenku Polachovou druhá Lucie Vaculová už nejspíš neohrozí, zajímavá bude ještě bitva o třetí pozici. Tu zatím drží Petra Mlejnková, jenže zatím šestá Lucie Johaníková má započítaných jen dvanáct závodů. Pokud tedy do jednoho z posledních tří nastoupí, zřejmě vystoupí na bronzový stupínek ona.

Šanci bude mít už ve středu 29. srpna, kdy se po delší odmlce opět uskuteční hodinovka na dráze. V plánu jsou tři rozběhy, podrobný rozpis je k nahlédnutí na webových stránkách Triexpert Cupu.

Výsledky