Běžecké seriály jsou nejen v Brně velkým fenoménem. Na oblibu tohoto sportu reaguje nezisková organizace Sportovní klub Meteor Brno, z.s., která připravila sérii běžeckých závodů pod názvem Luďkův běh. Závod, který se bude odehrávat každou první sobotu v měsíci vždy v areálu parku na Kraví hoře, je mezi běžeckými závody unikátní. Stačí přijít, zaběhat si a odejít. Žádné větší oficiality a vyhlašování vítězů, navíc je účast úplně zdarma a po závodě účastníci obdrží výsledný čas přes mobilní aplikaci či mailem. Motivací pro účastníky je tak samotná myšlenka, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se a možnost běhat pravidelně s partou podobně laděných lidí.

Každý soutěží sám se sebou

Neformální a „nesoutěžní“ atmosféra jsou jedny z hlavních výhod závodu, kterým chtějí organizátoři nabídnout brněnské veřejnosti alternativu ke komerčním závodům. Vyšší účast by mohl podpořit i fakt, že je závod úplně zadarmo, vždy na stejném místě a ve stejný čas.

„Koncept pravidelných běhů zadarmo jsem poprvé zažila při svém angažmá v anglickém Liverpoolu. Potkat se každý týden s přáteli, zaběhat si akorát tak dlouhý okruh a sledovat postupné zlepšování kondice a mých výsledků mě uchvátil natolik, že jsem se ho rozhodla rozjet v rodném Brně,“ říká Petra Mlejnková, hlavní organizátorka závodu.

Sama se pravidelně a úspěšně účastní různých běžeckých závodů, její přátelé a kolegy byste mezi startujícími ale hledali jen těžko. „Tradiční běžecké závody přitahují zkušenější běžce, kteří si jdou navzájem porovnat síly. Právě profesionalita a soutěživost mohou být ale často důvodem, proč tyto závody neosloví amatérské běžce, kteří si chtějí zaběhat sami pro sebe a bez přílišné pozornosti. Navíc čím dál více běžců vyhledává příležitosti, jak spojit běh s časem stráveným s rodinou a přáteli,“ doplňuje Mlejnková, proč by závod mohl zaujmout i mladé rodiny s dětmi, pro které je Luďkův běh i díky své atraktivní lokalitě Kraví hory příjemným místem pro komunitní setkávání.

Výsledky v mailu ještě ten samý den

Jaké další výhody Luďkův běh nabízí? Například možnost snadno se registrovat online nebo si jen stáhnout mobilní aplikaci a po skončení závodu svůj výsledek dostat do mailu. Nebo výsledky jednoduše sledovat a porovnávat i zpětně na webové stránce www.ludkuvbeh.cz či přímo v aplikaci. Právě propojení webu s aplikací na měření času, a to za pomocí automatizace, vzniklo i díky finanční podpoře partnerů projektu společnosti Avast a IFE. O organizaci závodů se pak budou starat dobrovolníci, celá akce je tak plně nezisková.

Začínáme 1.září

Na první běh se můžete těšit už 1.9. Závod odstartuje v 9:30 hodin v parku na Kraví hoře. Pro účast se stačí zaregistrovat na www.ludkuvbeh.cz a pak už jen přijít na akci. Na start se může zapsat naprosto kdokoliv, bez rozdílu věku nebo zkušeností. Pro účastníky je připraven 5 km nenáročný okruh se společným výběhem. Následně se závod koná pravidelně vždy první sobotu v měsíci v 9:30 hodin na stejném místě. Více informací na www.ludkuvbeh.cz nebo na Facebooku.