Jan Kohut z Blanska (2:02:02 hodiny) stejně jako vloni i předloni vyhrál silniční Malý svratecký maraton na 32 km. Tentoktrát však musel bojovat až do cílového stoupání, protože celý závod se s ním udržel v kontaktu jihlavský Jakub Exner (2:02:03). Třetí doběhla největší legenda tohoto závodu Daniel Orálek z Brna – 2:04:27.

Vzhledem k tomu, že byl Kohut nejlepší i v jarním Běhu Bystřickem okolo Vírské přehrady na 28 kilometrů, stal se i vítězem zdejšího běžeckého poháru. Stejný úspěch zaznamenala i Mirka Pešáková. Vyhrála na jaře a nyní dala 2:19:28.

Závod se běží za silničního provozu z vysočinského Víru do jihomoravských Nedvědice, kde je obrátka. Po stejné silnici pak zpět do Víru. Trať měří 32 km. Převážný povrch trati je asfalt, pouze přes Vír dlažební kostky. Do Nedvědice trať klesá po proudu řeky Svratky, převýšení na 16 kilometrech je přibližně 50 m a do cesty se postaví jediný vyšší kopec na třináctém, a pak při cestě zpět na osmnáctém kilometru, v Ujčově.

Šedesátý pátý ročník Malého svrateckého maratonu proběhl v porovnání s loňskem za podstatně příznivějších klimatických podmínek, bylo chladněji. Traťák z roku 2014 časem 1:45:02 drží Jirka Homoláč. Ženský traťák je z roku 1986 a drží ho Hana Horáková – 2:04:12.

Malý svratecký maratón založil RNDr. František Vojta (1902–1973), lektor a asistent na brněnských vysokých školách, atlet, zakladatel vysokoškolského sportu v Brně. Do Víru se dostal v roce 1954 jako dělník na stavbě přehrady a jeho láska ke sportu vyústila v uspořádání Malého svrateckého maratonu.

Nejstarším účastníkem byl opět 77letý Brňák Josef Holý. Letošní absolvent MiniMumu stejně jako vloni uzavírá výsledkovou listinu, Pepa letos zapsal o pár minut horší čas než vloni – 4:22:28. Před ním doběhla další legenda závodu Vilma Podmelová z Brna – 3:48:57.