Největší hvězdou letošního běžeckého seriálu Kunětická devítka (K9), který se běhá na dominantě Pardubicka Kunětické hoře, je Marcela Rambová z Hradce Králové. I když věkem veteránka dokázala letos při svých sedmi startech být pětkrát nejlepší ženou, dvakrát byla druhá. Uspěla i v posledních dvou závodech, které byly sedmým a osmým pokračováním dvanácti dílného seriálu.

Marcela je zatím nejznámější vytrvalkyní zaregistrovanou na nejdelší trati (66 km) na partnerské akci Saar Challenge, která se uskuteční 22. září v Hlinsku a při níž čeká běžce na 66 kilometrech a maratonu zdolání nejvyššího vrcholu Žďárských vrchů Devíti Skal, běží se zde i půlmaraton. Rambová se jako jedna z mála žen v republice může pochlubit i tím, že před pár lety na královské maratonské trati doběhla před nejlepší východočeskou vytrvalkyní Taťánou Metelkovou, která měla sice v polovině závodu jasný náskok, ale vůbec jí nesedla poslední třetina závodu.

Mezi přihlášenými ženami na nejdelší trati je mimo jiné i mladice Jana Mikešová z Nové Paky, která patří mezí přední závodnice Českého poháru v běhu do vrchu. Hlavní hvězdou mužského závodu má být Štěpán Dvořák, který letos přeběhl republiky ze západu na východ a nedávno vyhrál podobně dlouhý závod – Čertovskej ulratrail.

Uzávěrka online přihlášek na Saar Challenge je do 10. září a každý včas registrovaný závodník dostane Buff Hudy šátek.

Srpnový běh na Kunětické hoře vyhrál Ondřej Pleskot za 34:12, Marcela Rambová dala 39:38. Na krátké trati, 4,5 kilometru, uspěl Jan Bača za 18.11 a další veteránka Katka Kubiasová 19:53, která startovala v poháru po šesté a vždy vyhrála.

Další K9 se uskuteční ve středu 12. září, ale se startem už v 17 hodin.