Potřeboval rychlý trénink a ten mu vynesl letošní první triumf v Triexpert Cupu. Jiří Petr si může připsat do sbírky úspěchů zajímavý zářez. Ve středu při další zastávce oblíbeného brněnského seriálu totiž suverénně ovládl hodinovku na dráze, když zdolal přesně 17 991 metrů. Petr, jenž po počátečním mlčení odstartoval do Triexpert Cupu už popáté v řadě, našel v předešlých čtyřech případech vždy přemožitele, tentokrát mu to vyšlo. Od začátku dlouhého kroužení na modrém mondu stadionu Pod Palackécho vrchem nasadil strojové tempo kolem 1:20 na okruh, kterému nikdo zdaleka nestačil. „Připravuju se na mistrovství světa ve sky runningu ve Skotsku a rychlý trénink potřebuju,“ zdůvodnil Petr svou účast na hodinovce už minulý týden.

Druhému Lukáši Souralovi nadělil Petr víc jak kilometr, stříbrný v cíli však svedl o svou pozici tvrdý boj. Nakonec třetí Daniel Roško totiž uběhl 16 680 metrů a na Sourala ztratil jen lehce přes třicet metrů.

Ne každému se na „tupé“ kroužení po oválu chtělo. Chyběl třeba vedoucí muž celkového pořadí Vlasta Lysák, pole bylo prořídlé zejména mezi elitními ženami seriálu. Žádná z prvních tří průběžně nejlepších vytrvalkyň se na startu neukázala a prvenství tak připadlo Kláře Mirvaldové, která si připsala teprve druhý letošní start. Při tom prvním skončila třetí v Pisárkách. Mirvaldová, která je propagátorka veganského způsobu stravování, za hodinu zvládla 14 665 metrů a druhou Lenku Kohnovou porazila o necelých tři sta metrů. Třetí příčku pak už s větší ztrátou obsadila Eva Zemánková.

Hodinovka se za poslední čtyři ročníky Triexpert Cupu odehrála teprve podruhé. Loni ji vytěsnil odložený pětikilometrový závod a v roce 2015 panovala taková vedra, že ji pořadatelé raději zrušili a zařadili taktéž „pětku“. „Tentokrát se vše odehrálo bez větších problémů. Komentovat tři hodinové rozběhy po sobě sice není žádný med, ale závod se povedl,“ usmíval se Tomáš Kalina, jenž na pozici ředitele poháru a komentátora podruhé v řadě zaskočil za dovolenkujícího Jan Hupperta.

Jeden z nejpopulárnějších běžeckých seriálů v České republice se pomalu nachýlil ke svému konci. Ve středu 5. září čeká závodníky předposlední díl v Obřanech (start klasicky v 18:00) a pak už přijde na řadu finále v podobě Pisárek.

Výsledky: http://www.triexpertcup.cz/…e/zavody.php?…