Nejtěžší 400 metrový běh Red Bull 400 zavítal poprvé v historii na Slovensko a ikonický skokanský můstek na Štrbském plese se stal jednou ze 17. zastávek celosvětového turné. Premiérovými vítězi se stali domácí Tomáš Čelko a Kristína Néč-Lapinová.

Celé akce se zúčastnilo přes šest stovek běžců, které neodradila ani propršená noc. Počasí bylo extrémní, pod můstkem se udělala obrovská kaluž jako vodní příkop na steeplechase, a když se v poledne mraky trochu protrhaly, bylo vše připravené k odstartování kvalifikačních kol. Skokanský můstek na Štrbském plese je vůbec jedním z nejstrmějších v celé sérii Red Bull 400 a nebyl nikdo, kdo by ho zvládnul vyběhnout bez pomocí rukou. Všichni lezli po čtyřech, i ti nejrychlejší. Oproti alpským můstkům, kde je dopadiště většinou z plastového koberce, se na Štrbském plesu běželo po trávě. Kdo se bál kopřiv, mohl si půjčit od pořadatelů rukavice.

V areálu můstků hrál DJ, závodníci se mohli schovat a odpočinout si ve velkém stanu s občerstvením a před svým startem se nakopnout plechovkou Red Bullu. Soutěžilo se v několika kategoriích a kdo si netroufnul na celou distanci, mohl se přihlásit do štafety. Zatímco kvalifikační kola a semifinále se běžely pouze po hranu doskočiště, všechny finálová kola měla cíl o dalších sto metrů dál na samotném vrcholu věže. Cílová páska čekala až v těch místech, odkud se v roce 1970 pouštěli střemhlav dolů skokani na lyžích na mistrovství světa.

Tentokrát to bylo střemhlav nahoru. Do finále se probojovalo nejlepších 80 závodníků. Mužské finále nabídlo nervydroucí finiš, kdy se o vítězi rozhodlo až na posledních pěti metrech. Tomáš Čelko zkušeně zaútočil ze třetí pozice a vybojoval domácí vítězství. Druhé místo si zajistil skyrunner Tomáš Maceček a třetí byl nejlepší slovenský skialpinista Jakub Šiarnik. Až čtvrté místo zbylo pro Slovince Koželja.

V ženách si šla za vítězstvím dominantně od startu Kristína Néč-Lapinová, která za sebou nechala další zahraniční závodnice Ester Hortobágyiovou a Dominiku Wisniewsku-Ulfik z Polska.

Vítězi si zajistili pozvánku na MS v Red Bull 400 v Rakousku, na stupních vítězů stříkalo šampaňské a organizátoři zvládli celou akci i přes nepřízeň počasí na jedničku. Chyběly snad jen účastnické medaile pro každého finišera, protože zdolat tenhle můstek chtělo hodně odhodlání.