Před čtvrt stoletím jsem četl článek, měla to být kritika pojatá humorně, od současné největší běžecké legendy Jirky Soukupa „Jak jsem běžel na Kunětickou horu“. Jde o závod Pardubice – Kunětická hora – Pardubice, který se v sezóně běhá každý měsíc. Jirka tam byl jednou a stálo to za to. Když se na startu zeptal na značení bylo mu sděleno:„Všichni to znaj“. Samozřejmě v masivu hory zabloudil , všichni pořadatelé ho hledali, dostal se zcela mimo trať až do vesnice Kunětice, kde se zeptal na směr do Pardubic a podél Labe pokračoval k městu, cestou potkal jednu pořadatelku, pak přišla bouřka a promokl. Prostě běžecký horor.

Běh na Kunětickou horu eviduji jako vlastně můj první běh mimo dráhu z roku 1987, a proto mám k němu vřelý vztah. Matně se vzpomínám, že snad později byla i trať označena. Ale za těch 25 let se od článku Jirky moc ve značení nezměnilo. Teda něco jo, závod nyní pořádají jiní běžci, je v první a poslední čtvrtině nová trať, ale celá neznačená. A navíc jsou letošní Kuňky v Iscarex Cupu. Novou trať jsem běžel jednou a také to nebylo bez problémů.

Na záříjovou se sjela i slušná konkurence a je třeba smutné konstatování a nepěkná vizitka pořadatelů, že vítězka žen, borka, která umí maraton pod tři hodiny, musí na trati bloudit a dát si navíc cca 400 metrů. Pohyboval jsem se na trati na kole a zdaleka nebyla sama. Těch zoufalých zaběhnutí bylo jak se říká nepočítaně. Třeba konkurenční Kunětická devítka, ta se v tomto měsíci poběží 12. a 26. září, která se běhá od jara do podzimu dokonce 12 krát , je vždy vzorně vyznačena a také je závod pořádán v pár lidech.

Jedenáctikilo­metrový Běh na Kunětickou horu, v jehož polovině čeká běžce kilometrový výběh a vzápětí seběh z Kuňky, vyhrál domácí Michal Vokolek, za 41:33 minuty. Celý závod s ním běžel vedoucí muž Iscarex Cupou a další veterán – Tomáš Fliedr ze Sádku – 41:59. „Ve stoupání na Kuňku mi soupeř cuknul, ale v seběhu jsem ho doběhl a v Rábech, asi tři kilometry před cílem, jsem mu utekl,“ řekl k průběhu Michal. Třetí, první mladík, Mojmír Dryml z Hvězdy Pardubice – 43:42.

Celkově desátá byla nejlepší žena – Barbora Nováková z Kunvaldu – 50:05. Třináctá Anna Krátká Hvězdy Pardubice – 51:51 a 22 Jana Mannlová z Iscarexu – 59:47.

Kuňka se běží i první říjnovou středu, opět je v Iscarexu, a třeba bude lépe.