Dvanáctý ročník Monackého maratonu, čtyř okruhového členitého krosového závodu v lesích u Slatiňan, na němž se běhají i populární ceny Monaka, vyhrál pravidelný účastník a několikanásobný vítěz Alexandr Borovec z Chocně za 3:12:18 hodiny.

Loňský vítěz a domácí ultra vytrvalec, který se zúčastnil v minulých letech i Spartatlonu, Pavel Sedlák startující v barvách MK Seitl Ostrava doběhl druhý za 3:22:49. Třetí byl nejlepší borec z pořádajícího KRB Chrudim Lukáš Maiera 3:27:48.

Ten vloni závod rozběhl na vítězství, ale nakonec skončil mimo bednu. Letos to pro něj dopadlo lépe: „Závod jsem rozběhl společně se Sašou, tempo bylo přes čtyři minuty a povídali jsme si při běhu. To bylo rychlejší než jsem chtěl a po prvním kole jsem zvolnil. Rychlejší úvod závodu se projevil v posledním kole. Pět kilometrů před cílem se kolem mě přehnal Pavel Sedlák, ale toho jsem čekal, vím že běhá velmi rovnoměrně a předběhl mě v podstatě na stejném místě jako vloni. Ještě se musím hodně učit.“

Stejně jako vloni si na náročnou trať troufly pouze dvě ženy, navíc teda stejně jako před rokem . Vyhrála Anna Eliška Kubíčková z Prahy startující za SC Marathon Plzen – 5:18:32. Závod dokončila i zkušená šedesátnice Darina Doubková z Prahy za 6:22:22.

Zajímavostí je, že Jaromír Jelínek z Třemošnice má absolvované všechny ročníky – letos po těžké krizi v závěru 5:33.

Traťový rekord drží ze třetího ročníku časem pod tři hodiny Pražák Tomáš Ulma – 2:56:09. v ženách z prvního Ivana Crhová z BK Vísky – 4:09:56. Na Monaku se běhá i půlmaraton. Letos při prvním startu vyhrál Milan Uchytil z KPA Pardubice – 1:24:15, traťák drží Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice – 1:21:40. Hvězdě patří i díky Anně Krátké i ženský traťák – 1:33:26. Letos vyhrála Lenka Faltusová z Jablonného nad Orlicí – za 1:40:25 před loňskou vítězkou a vždy usměvavou Miluškou Khürovou z KRB za 1:56:45.