V tenise se říká, že šampión končí zápas esem. Něco podobného, akorát v běhu, se podařilo letošnímu králi brněnského Triexpert Cupu Vlastimilu Lysákovi. V Pisárkách se při posledním dvacátém dílu oblíbeného seriálu rozloučil výhrou, čímž stvrdil své už předem jasné celkové vítězství v podniku. „Samozřejmě si celkového triumfu moc vážím, i když vím, že okolo mne běhá spousta lepších vytrvalců,“ pravil skromně vytrvalecký kulturista.

Na nejkratší přírodní trati seriálu, která měří šest kilometrů, zvítězil v čase 20:01 minuty a svého nejbližšího pronásledovatele za sebou nechal o rovnou minutu. „Snažil jsem se běžet svižně. Kdyby byl někdo kolem mě, asi bych ještě zrychlil. Je však příjemné, když nemusím běžet úplně na krev. Závody Triexpert Cupu si pokaždé užívám. Sice každý, včetně mě, tvrdí, že jde jen o trénink, ale vždy se na trati tvrdě bojuje. S koncem seriálu mi rychlé běhy budou chybět, na druhou stranu se mi trochu uleví v práci. Jako sportovní instruktor jsem podvečerní závody stíhal dost těžce,“ uvedl Lysák.

Druhý muž celkového pořadí Lukáš Soural bral s ohledem na jistotu svého umístění poslední starty v poháru hodně tréninkově, o třetí místo se však bojovalo až do cílové pásky v parku Anthropos. Martina Pohanku, Tomáše Hrdinu a Víta Ryšku totiž před závěrečným měřením sil dělilo v celkovém pořadí jen několik bodů. „Věděl jsem o tom a snažil se kluky hlídat,“ přitakal Pohanka, který si díky nepatrnému odstupu na v Pisárkách druhého Ryšku a třetího Hrdinu čtvrtým místem zajistil celkovou třetí pozici v Triexpert Cupu.

Ryška sice zvládl v Pisárkách finiš ze zmiňované trojice nejlíp, na posun v celkovém pořadí mu to však nestačilo. „Od Tomáše Hrdiny mě před závodem dělilo zhruba deset sekund. Takže jsem to samozřejmě zkusil. Nastoupil jsem však asi moc brzo. Kilometr před cílem jsem si sice vytvořil dostačující náskok, jenže pak jsem o něj přišel,“ popsal běžecký matador. „Před pár lety jsem tu běhal i o minutu a půl líp, ale věk se nedá zastavit. Poslední závod pro mě měl však díky souboji s kluky šťávu,“ usmál se vytáhlý Ryška.

V ženách se žádné větší drama v celkovém pořadí nekonalo. Už předem jistá vítězka seriálu Lenka Polachová v Pisárkách nestartovala, stejně jako celkově třetí Lucie Johaníková. Z medailistek se na startu ve středu objevila jen druhá Lucie Vaculová, která se s Triexpert Cupem rozloučila čtvrtou příčkou.

Před ní skončila třetí Klára Mirvaldová, druhá Tereza Ďurdiaková a všem vytřela zrak v Triexpertu neznámá Hana Homolková, jež zaběhla čas 22:30 minuty. Šlo přitom o její premiérový start v seriálu. „Už jsem o Triexpert Cupu slyšela, ale dostala jsem se na něj až nyní, když jsem začala studovat v Brně. Dlouho jsem bojovala s únavovou zlomeninou a trénuji teprve čtrnáct dní. I proto jsem s výkonem spokojená,“ vysvětlila dvaadvacetiletá vytrvalkyně z Nového Města na Moravě, která není v atletickém světě neznámá. V minulosti patřila k nejlepším juniorským běžkyním v České republice.

Na tratích účastníci 22. ročníku Triexpert Cupu sice dobojovali, pohár však čeká ještě oblíbená oficiální tečka. Slavnostní vyhlášení všech kategorií se uskuteční v úterý 18. září od sedmi hodin večer v Uměleckoprů­myslovém muzeu Moravské galerie v Brně. Z důvodu omezené kapacity prostoru je nutné si na webu seriálu zarezervovat místa.

Výsledky z Pisárek

Celkové výsledky TEC 2018