I v metropoli se dá strávit nádherná zářijová neděle v pohybu. V malešickém parku se (nejen) rozběhala pražská desítka, rozuměj obvod i délku trati, pro dobrou věc, malou Rozálku, postiženou tetrasomií X chromzomu. Takových lidí je celém světě jen okolo pěti desítek…

„Poprvé jsem běžela závod a moc se mi to líbilo, děkuju,“ ocenila malá slečna na závěr všechny ostatní běžce, jejichž startovné zamířilo na její účet na nové běžecké boty a hlavně zdravotní pomůcky.

Velcí běželi celou desítku anebo pětku, k dispozici byla i trať 2 400 metrů, na níž se připravovali členové mezinárodních škol na zahraniční závod, a děti si daly 200, 800 anebo 1 600 metrů, to podle věku.

Vítěz desítky Vojtěch Bližňák přišel s jasným cílem, svůj sport rád pojí s dobročinností. Na oproti loňsku mírně upravenému okruhu, domácí trase zdejší Běžecké školy Prahy 10, se hned dostal na špici a vlastním tempem kontroloval vedení.

„První kolo mě doběhl pozdější vítěz pětky, ale pak už jsem šel sám. Vzal jsem to jako dobrý trénink,“ říkal 35letý běžec Sokola Královské Vinohrady, který se nyní směřuje na Běchovice – ostatně jejich trať vede jen pár set metrů odtud. Letos už zvládl půlmaraton za 1:20 a na pravidelné VŠ lize dal desítku za 36:19. „Tady to bylo malinko kratší,“ usmál se nad zaběhnutým časem 31:00.

Mezi ženami byla nejlepší Anna-Marie Hejná (38:31), hlavně lyžařka Silvini/Madshus teamu. Na tátu Martina, druhého muže, to ale ještě pořád nestačilo… Pětku vyhráli Peter Stolárik (15:18) a Petra Hašková (18:40). Po celý den jste si tu mohli vyzkoušet nejrůznější sportovní aktivity, provozované kluby a spolky Prahy 10 – od florbalu, šermu, házené až k cyklistice nebo krasobruslení. Pak sledovat vystoupení tréninkových či tanečních skupin, policistů i hasičů. Taky si dát něco dobrého k jídlu a pití, podívat se na dětské divadýlko. K čemuž i zahrála kapela Pure Olcoholic Punk anebo prohodila dobré slovo zpěvačka Martina Poulíčková.

„Ten park se přímo nabízí. Volnočasový a sportovní veletrh Desítka na desítce se nám už ve druhém roce pěkně rozrostl a myslím, že můžeme mluvit o započaté tradici. Hlavně děkuji běžcům, kteří pomohli Rozálce,“ řekla Kateřina Peštová, autorka projektu, předsedkyně sportovního výboru Prahy 10.

Už 2. října od 14 hodin se kousek odtud na třebešínském velodromu bude konat podobné cyklistické odpoledne – závody s bohatým doprovodným programem.

Kompletní výsledky najdete na www.sportovniservis.cz Video zde: https://youtu.be/MAQOWBYdHGM