Možná poprvé celých jedenadvacet. Pakliže ne, tak skoro jistě rychleji. A každopádně aspoň jinak. Finále českého poháru v týmovém půlmaratonu nabídne v neděli 23. září v centrálním parku v Praze 4 na Pankráci unikátní běžecký zážitek.

Jistě jste tuhle novinku aspoň zaznamenali. Běželo se letos už třikrát, na jaře v Praze 5, o prázdninách v Plzni a pak na Lipně. Půlmaratonská trať je rozsekána na zhruba 1,5 km dlouhé úseky/okruhy, na nichž se libovolně střídají čtyři členové jednoho týmu. Každý musí zvládnout aspoň dva. Tak znějí pravidla.

Kromě tradiční běžecké výkonnosti rozhoduje i strategie nasazování běžců, kdo poběží víckrát a kdy. „A hlavně je to zábava,“ říká pravidelný účastník a patron, olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda. Ten si předává štafetu v barvách týmu Nás nedoběhnou s další držitelkou olympijského zlata, tentokrát ze zimních her, Kateřinou Neumannovou. Ale ani jejich jména a stále velmi slušná forma dosud nestačily ani na stupně vítězů.

Premiéra na Smíchově přinesla vzrušující souboje (kvarteto Craft team super zaběhlo čas 1:03:58, tedy jen dvě a půl minuty za nejlepším českým výkonem všech dob Jana Pešavy z roku 1997), ale i show podél trati, boostovanou dýdžeji.

Určitě si užijete i na Pankráci, kde je týmový půlmaraton součástí sportovně-volnočasového festivalu Kavky 4 sport s bohatým doprovodným programem, kde se objeví i biker Michal Maroši a další známí sportovci. Běží se taktéž rodinný běh na tratích 700 m velký (rodič) + 300 m malý (potomek), všichni účastníci se mohou těšit na zajímavé dárky od titulárního partnera značky Craft.

„Jsme spokojeni, že se všechno daří. Přece jen jsme takový formát dělali poprvé a nevěděli jsme, jak se při tomto počtu lidí zvládnou třeba předávky v depu. Ale potvrzuje se obrovský potenciál této soutěže,“ hodnotí ředitel Martin Dvořák z pořadatelské agentury SportGroup.cz. „Zveme všechny kamarádské i firemní týmy, bude to stát za to,“ dodává.

Přihlásit se můžete ještě na www.sportovniservis.cz, nebo přímo na místě. Start je ve 14 hodin (family run ve 13.45), vyhlášení výsledků v 16.30 a po něm následuje after párty.

Více na teamrunning.cz