Kobeřice plné běhu! To je slogan, který provází všechny běžce vždy, když si zde přijedou zaběhnout některý ze tří závodů organizovaných místním atletickým oddílem a pod taktovkou Jana Urbiše. Dnes to byla Kobeřická dvacítka, kterou se v tomto regionu zahajuje nová běžecká sezóna a která je zároveň druhou akcí v kalendáři Moravskoslezského běžeckého poháru 2012.

Právě tento podnik dokonale prověří vytrvalce, jak zapracovali v zimní přípravě. Běží se jeden dvacetikilometrový zvlněný okruh po asfaltové silnici, mnohdy v otevřené krajině, kde často fouká silný vítr. A dnes tomu nebylo jinak, teplota kolem 4°C a mírný déšť.

Sólo závod pro Mika

V mužích byl na startu favorit jen jeden – Aleš Miko (SSK Vítkovice). Zvítězil v čase 1:07:46 stylem start – cíl, byl to pro něj sólo závod. „Situace na trati byla dnes poměrně náročná. Vítr byl silný a hodně studený, neměl jsem však soupeře, takže jsem si běžel svoje. Závod jsem absolvoval z plného tréninku, vyhrál jsem a mým úkolem bylo běžet pod 3:30min./km, to se podařilo, takže jsem spokojený,“ řekl po závodě s úsměvem Miko.

Solidní výkon ovšem podal i druhý běžec v cíli, kterým byl polský borec Tomasz Wróbel. Stopky se zastavily na 1:10:15, což je v jeho případě čas, se kterým musel být určitě spokojený.

Na třetím místě pak doběhl Aleš Velička z X-Air Ostrava – 1:12:20.

Suverénní Pastorová

Po Prusinovicích předvedla Petra Pastorová opět výborný výkon, když trať zvládla ve výborném čase 1:16:09. Dnes neměla soupeřku, ale spíše soupeře. Skončila totiž na skvělém 8. místě v absolutním pořadí. A to se tady často nestává, aby se žena dovedla takto mezi muži prosadit.

„Petra dnes běžela slušně. Měla vystupňovat tempo tak, aby druhou desítku běžela pod 36 minut. To se jí povedlo a úkol splnila,“ pochválila svoji svěřenkyni Alena Peterková. Mimochodem, Alena drží v Kobeřicích traťový rekord – 1:09:09!

Druhou ženou v cíli byla Kateřina Bluchová (1:22:44 – SSK Vítkovice), třetí pak Adéla Esentierová (1:24:00 – BET Ostrava).

Výborní veteráni

Ani veteráni se nenechali zahanbit. V kategorii 40–49let zvítězil Michal Kovář (1:14:26 – HI Sport Team) a v absolutním pořadí se umístil na dobrém pátém místě.

V padesátnících opět řádil Miroslav Kravčík. Po včerejším mistrovském závodě veteránů v pražské Stromovce na 1500m a 5000m se jen tak „otřepal“, aby dnes svoji kategorii vyhrál. A Mirek nám to jistě promine, když prozradíme, že je mu 59let.

Výborně se ukázal na začátku sezóny i šedesátník Alfons Výtisk, který si poradil s ostřílenými veterány Svitákem (SVK) a kopřivnickým Strakošem. Svou kategorii vyhrál a má dobře našlápnuto pro jarní závody.

Výsledky

Naše fotogalerie

Skvělé foto Martina Dedka

Foto 240× – BK SAK Ložiska Karviná

Foto 192× – Milan Svěchota

Foto 95× – Denisy Krejčiříkové