Hlavní mediální tváří pátého ročníku Běhu pro hospic v Červeném Kostelci, toto zařízení bylo v republice prvního svého druhu, byl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda z pražské Dukly. Svoji roli splnil stoprocentně. Ochotně se fotil s účastníky, rozdával podpisy, závod odstartoval, vyrazil i na trať a doběhl dokonce na celkovém pátém místě za 35:21 minuty a dekoroval nejlepší.

„Před závodem jsem se nemohl moc rozcvičit, a proto jsem vyrazil opatrněji a v první polovině trati byl takový tuhý. Ale postupně jsem rozběhl a nejen běh, ale i užasnou atmosféru v místě závodu, jsem si v Červeném Kostelci užil. Jsem rád, že jsem mohl podpořit dobrou věc, kterou nejen místní vzali fakt za svou,“ uvedl David, který si v týdnu zahrál i roli bojovníka v právě natáčeném velkofilmu o Janu Žižkovi a je v plné přípravě na účast v populární televizní taneční soutěži.

Hlavní závod na deset kilometrů byl zařazen do Primátor Cupu 2018, ale větší počet startujících, přes 200, si dalo pět kilometrů. Dokonce běželo více žen než mužů. Závod to byl opravdu pro všechny, protože pole uzavírali závodníci s časem okolo padesáti minut. A to se vedle dětských závodů běžely ještě dva kilometry – vyhrál Tomáš Vašata, který byl nejlepší i v nejstarších žácích. " Přestal ho bavit fotbal a začal běhat. Je to náš velký talent," řekl na jeho adresu jeden z Týnišťských.

Vítězný Matěj Zima z Trutnova dal pětku za 16:24. Druhý Víťa Šolc z Machova 16:43 a třetí Ondra Metelka, syn Taťány Metelkové, z Hradce Králové – 17:25.

Když jsem si četl výsledky žen bylo mi jasné, proč jedna „borka“ přihlášena na pětku se přímo na trati, start 5 i 10 km byl společný, rozhodla běžet desítku. Holt na bednu by jí to v té konkurenci nedalo a u pořadatelů ji to prošlo, ono to nakonec nevyšlo ani na desítce, vyhlašovaly se tři nej.

Vyhrála totiž Eva Vítová, za svobodna Burdrychová z SK Nové Město nad Metují, která má i nějakou tu medaili z dráhových atletických šampionátů – 19:21. Druhá Veronika Kropáčková z Kramolny 20:25 a třetí několikanásobná česká šampionka v běhu na osm set metrů Petra Lochmanová, tehdy také SK Nové Město, nyní SK Plhov Náchod – 20:27.

Hlavní závod zařazený do Primátor Cupu, účast necelých dvě stě vytrvalců, měl na předních pozicích téměř stejné pořadí jako před týdnem na Montackých vlnách. Nejlepší v běhu budou i nejlepší v poháru.

Ženy vyhrála Taťána Metelková – celkově šestá za 35:51. Bylo to její páté pohárové prvenství a už nyní má jistou osmitisícovou cenu za pohárové prvenství. Druhá Markéta Zeisková z Náchoda za 40:18 a třetí Iveta Vlčková z SK Babice 40:26. I v jejich případě je pohárová bedna doma.

Absolutní prvenství opět vybojoval Kamil Krunka z SK Nové Město nad Metují – 31:37, ten také průběžně vede, ale má zatím jen čtyři starty. Druhý Jindra Král z Iscarexu – 33:08 a třetí Milan Vlček z SK Nové Město – 34:45.

„Zase jsem to po startu zkusil s Kamilem, ale ten je prostě někde jinde a nedal mi opět žádnou šanci,“ řekl k souboji s o generaci mladším momentálně nejlepším vytrvalcem Královéhradecka Jindra Král.

Primátor Cup pokračuje posledními dvěma závody, které jsou zároveň zařazeny do Velké ceny východních Čech v bězích a probíhá na ně i online registrace. Jsou to dvě silniční desítky. V Nové Městě nad Metují 6. října – Cena Metuje pořádaná SK Nové Město nad Metují. a 20. října „východočeské Běchovice“ na trati Hronov -Náchod. A hlavně u mužů je ještě o co běhat, protože vyhlašovaná první pětka u mužů není tak zdaleka jasná jako u žen. A samozřejmě se naplno bojuje i ve vypsaných věkových kategoriích.