Navzdory dešti prvního skutečného podzimního dne potvrdil finálový Craft Team Challenge v Praze na Pankráci perspektivu. Přes dvě stovky běžců užily napínavou závodní atmosféru, podaly výkony a vyslaly do světa vzkaz: Týmový půlmaraton je znamenitý vynález.

„Fakt zábava,“ potvrdil patron David Svoboda, olympijský vítěz v pětiboji a čerstvě i jeden z aktérů Jáklova hollywoodského velkofilmu Jan Žižka, který nemohl chybět navzdory náročnému tréninku pro televizní Star Dance.

Jeho formace Nás nedoběhnou dosáhla nejlepšího výsledku v celém ročníku, doběhla čtvrtá, a to ještě chyběla další olympijská šampionka Kateřina Neumannová, kterou zastavil postup dcery Lucie v tenisovém turnaji. Sám Svoboda si dal tentokrát pět úseků – jak známo, každý člen musí odběhnout aspoň dva a strategie nasazování běžců se mění podle vývoje závodu.

Poprvé zvítězilo kvarteto mladých plzeňských triatlonistů pod názvem Rozběháme Česko v sestavě Jan Bielik Tomáš Plojhar, Richard Pytelka a Pavel Pěchota. A časem 1:06:48. S elitním týmem Craftu (Buchárek, Holý, Mareš, Kopřiva) to byl dramatický souboj. Každý úsek/okruh mohl rozhodnout, a běželo se jich šestnáct. „Dali jsme si, stálo to za to, i když jsme poprvé nevyhráli. Každý závod jsme běželi v jiné sestavě, protože byl vždycky někdo zraněný,“ usmíval se Jakub Holý.

Závod se tu rozběhl v rámci volnočasového festivalu Kavky 4 sport, takže rozcvičku jste mohli podstoupit třeba kopáním na fotbalovou bránu. Na trati se promíchali muži i ženy, staří, mladí, nebo děti. S pistolí odstartoval profesor Pavel Pafko, byť musel přijít o berlích, ale je to celoživotní sportovec. „Běhejte, je to zdravé a levné. Já budu zase taky,“ usmíval se.

Objevila se i bývalá reprezentantka v atletice Naďa Koštovalová, členka stříbrné štafety 4×400 m z mistrovství světa v hale 1995, aspoň mezi diváky i bývalý skvělý cyklista Lubor Tesař („My běhali v zimě schody,“ zavzpomínal na své běžecké zážitky).

Stanislav Bartůšek za mikrofonem vyhecoval atmosféru, DJ udával rytmus a doprovodná vystoupení tanečníků i muzikantů na pódiu musela počkat až po finiši nejlepších. Ti dostali obrazy, věnované na charitu malé pacientce z Motola – malovali je i známí sportovci, třeba běžec Vít Pavlišta či bikerka Tereza Huříková.

„Vyhodnotíme zkušenosti, zamyslíme se a vyladíme detaily. Ale určitě chceme pokračovat. Mně osobně takové běhání moc baví,“ říká ředitel letos čtyřdílné série českého poháru v týmovém půlmaratonu Martin Dvořák, bývalý Ironman, který sám absolvoval všechny závody na trati, právě ve zmíněné štafetě Nás nedoběhnou.

Kompletní výsledky najdete na www.sportovniservis.cz