Sezóna vrcholí a kdo má natrénováno může si na území bývalého Východočeského kraje vybírat nejen z bohaté maratonské a půlmaratonské podzimní nabídky, která je spojena i s kratšími závody.

Pořadatelé Vyking trailu a krosu dokážou své příznivce dokonale zaskočit. Závod byl v minulých letech pořádán v listopadu. Letošní nedávno zveřejněný termín je sobota 20. října. Vyking trail a kros se uskuteční ve vysočinské Svratce, nachází se nedaleko od silnice Polička – Hlinsko.

„Posunutím termínu akce očekáváme, že by mohlo být lepší počasí, a především pro maratonce delší čas pro doběh za světla,“ uvedli pořadatelé. Stejně jako vloni bude centrum závodu u místní hasičů. V devět hodin vyrazí na krosový okruh Žďárskými vrchy maratonci, součet stoupání je hodně přes kilometr. O hodinu později půlmaratonci, ti nastoupají cca sedm set metrů. Obě distance zdolají i nejvyšší vrchol Devět Skal. Na jedenáctou je plánován společný start pětky a desítky. Letošní novinku jsou závody dětí.

Pro příznivce silničního běhání bude již o týden dříve, 13. října, připraven v Benešově u Semil Pojizerský maraton, běží se zde i půlka a desítka. Hlavní závod je zařazen do Velké ceny východních Čech.

Sršský maraton se v obci v sousedství Pardubic uskuteční v sobotu 10. listopadu. Tradičně se bude běhat na úředně změřeném asfaltovém, ale celkem členitém, v každém kole je nutné dvakrát zdolat nadjezd nad Hradubickou silnicí, okruhu o délce přes pět kilometrů. Maratonce čeká osm kol. Opět se poběží i půlmaraton, čtvrtmaraton a závod štafet v maratonu.

Letošní novinkou je soutěž na jedno kolo. Start v deset hodin. U všech výše uvedených akcí platí, že kdo se přihlásí dopředu, bude mít levnější startovné. Nejbližší uzávěrka je v Benešově u Semil, a to do 30. 9.