Když už začít podzim, tak na Ještědu. Symbolu lezavě nevlídných a sychravých mlhovin. Jenže snad první letošní víkend s náznaky nástupu nejméně oblíbeného ročního období se i tady rozsvítil v nádherný den. Krásný slunečný, voňavý a barevný podzim si užívali účastníci Ještědského půlmaratonu, předposledního dílu Kilpi Trail Running Cupu. Vítězstvím si ho ozdobili podorličtí krajané Radek Hübl a Tereza Kalousová, oba si přidali spolu double ve dvojicích.

Dvě poloviny podzimního obrazu naznačil startovní rošt na parkovišti. Lezavý chlad a řezavé chladné poryvy větru ve stínu – a hřejivá pohoda na slunci. V lese už jste se zahřáli sami, hned úvodním výstupem do černé sjezdovky, 383 metrů převýšení na 2,2 km…

A pak si mohli vychutnávat střídání osvěžujícího chladu i teplejších slunečních pasáží na západní straně hřebene. Většina běžců vyrazila v krátkých kalhotech, ale s dlouhými rukávy, někteří spodní triko ve stoupání svlékli a zahodili. Nahoře na hřebeni ale táhlo místy hodně chladně.

Povrch byl na zdejší poměry neuvěřitelně tvrdý, až se často prášilo. Jindy aspoň vlhké travnaté pásy v cestách úplně zmizely, všude kamení a šotolina, na zpestření kořeny. Navíc často pokryté spadaným listím. O to byla trať v ideálním počasí paradoxně těžší, nohy dostávaly fest zabrat každým krokem. A profil je známý – opravdu se rozbíháte až po 11 km, do té doby dupete nahoru nebo dolů.

Domácí šampionát skyrunnerské omladiny (juniorů a do 23 let) přilákal špičku, škoda, že ji neozdobila ještě místní elita Heczko, Pavlišta (ten dal přednost klánovické rovině) a spol. I první stoupání celé vyběhl Radek Hübl, v závěsu se držel další z favoritů Tomáš Maceček, ten si místy vystoupil z běžeckého rytmu. V seběhu mírnou ztrátu stáhl.

Podobně to vypadalo i ve druhém kopci přímo na vrchol a pak dolů do Světlé. Jakmile se tu cesta zvedla, Hübl rozhodl. „Šel výborně, odpadli jsme,“ přiznal Maceček. Přitom Hübl den před tím startoval na silniční klasické desítce Hronov – Náchod (třetí za 31:20!). „Pomohlo mi to, v tempech jsem měl rychlé nohy,“ říkal.

Závěrečný návrat přes horní stanici lanovky dolů do Hanychova už měl pod kontrolou a nemusel se trápit v prudkém seběhu. „Moc se mi to líbilo,“ chválil trať s celkovým převýšením 1 350 m, kterou zvládl za 1:40:45 s náskokem 1:39 minuty před Macečkem.

Po Lipně letos vyhrál Hübl druhý horský půlmaraton KTRC, dvě výhry má i zde druhý Maceček, ten na 10 i 50 km trati, v Praze a Krkonoších.

Třetí tady skončil další skyrunningový reprezentant Tomáš Křivohlávek, čestné dresy šampionům předával Zdeněk Kříž, donedávna výtečný běžec, teď víc trenér několika z nich.

Mezi ženami vyhrála jasně mladá dvacetiletá naděje Tereza Kalousová (2:02:13), která se ukázala poprvé triumfem na City Trailu v Praze a třetí příčkou na Dolní Moravě. „Běželo se mi pěkně, i když jsem taky měla svoji krizičku, držela jsem s kluky,“ povídala. Druhá skončila stejně jako na Krkonošské 50, tady o čtyři minuty, zkušená Kateřina Matrasová, pro jejíž nezdolné dynamo jako by byl zdejší okruh příliš krátký… Třetí příčka patří Ivě Ošlejškové.

Na doprovodné pětce se ze stezky po mechu a kapradím vynořili první Jiří Vochomůrka a Denisa Hančová. Pořadatelé ji označili za dosud nejzajímavější mezi kratšími tratěmi a stále se snaží vytvořit i hodnotnou alternativu svým delším trasám.

Finále KTRC 2018 se chystá za dva týdny v neděli 4. listopadu na Běhu přes motolské jamky v Praze na hřišti nejstaršího golfového klubu v zemi. Tam také proběhne vyhlášení celkových výsledků všech kategorií tohoto ročníku.

Výsledky na www.ktrc.cz