Klid hráče pokeru předvedla letos Taťána Metelková z Hradce Králové. Před posledním závodem Českého poháru v běhu do vrchu sice vedla, ale pokud by ve Špindlerové Mlýně vyhrála Renata Hájková z Maratonstavu Úpice, byla by nakonec druhá. Pro Hájkovou jiné umístění než prvenství v tomto závodě znamenalo setrvání na celkovém druhém místě, je však vítězkou kategorie 35–44 let. Dá se předpokládat, že přímý souboj by vyzněl jasně pro Metelkovou.

Ve stejné situaci se Metelková (na foto s číslem 10 s Anna Krátkou a Martinou Vévodovou) ocitla již před pár lety. Tehdy pokud by ve Špindlu vyhrála Jana Pechková také z Maratonstavu, vyhrála by celkově i vrchařský pohár. Tehdy však Táňa oželela Běh Hronov-Náchod a přijela pojistit situaci do Krkonoš, vyhrála a navíc Janu v závěru zdolala i Blanka Paulů.

V souběžně konaném Běhu Hronov-Náchod by však nejspíše nevyhrála, protože tehdy triumfovala naše nejlepší triatlonistka Vendula Frintová. Letos se však rozhodla vydat do Náchoda, kde byla celkově čtvrtá. Hájková zamířila do Špindlu, ale nakonec proběhla cílem jako druhá žena, když nejlepší byla mladá Gabriela Veigertová z Jičína.

Jenom doufám, že pořadatelé nezopakují při slavnostním vyhlášení vrchařského poháru detailek z před pár let. Tehdy tedy Metelková vyhrála celkově, ale ne svoji věkovou kategorii, v té byla nejlepší Anna Krátká z pardubické Hvězdy. Ke společnému focení vítězů však pořadatelé vyzvali jenom vítěze kategorií, jaksi se asi předpokládá, že celkový vítěz vyhraje i svoji věkovou kategorii.

Dodnes si, při vzpomínce na opuštěně sedící Táňu u stolu a koukající do nikam, pamatuji na smutné vyznění celé situace. Táňa je letos absolutní vítězkou Českého poháru v běhu do vrchu, ale ve věkové kategorii 45 – 54 let je až třetí, holt soupeřky z kategorie objely více závodů a Táně chyběly třeba dva z nejlehčí kategorie B, proto i ty problémy v absolutním pořadí.

Stejná situace byla i v soutěži mužů. A stejný postup zvolil i mladík Pavel Dvořák z Prostějova. Ale jemu to nevyšlo. Nejlepší čtyřicátník František Vagenknecht z Jičínska totiž vyhrál a stal se absolutním vítězem Českého poháru v běhu do vrchu, oba však byli nejlepší ve svých věkových kategoriích.