Jedenáctý ročník Sršského maratonu, půlmaratonu, čtvrtmaratonu, pětky a maratonské štafety má uzávěrku přihlášek za výhodnější startovné v pátek 2. listopadu. „V pondělí zadáme výrobu startovních čísel,“ uvedl ředitel závodu Lubomír Jirásko. Společný start všech kategorii je v sobotu 10. listopadu v 10 hodin v obci Srch, která sousedí ve směru na Hradec Králové s Pardubicemi. Zatím je přihlášeno přes 100 vytrvalců, vloni cílem proběhlo dvě stě účastníků.

Ještě před tím ve středu 7. listopadu od 18 hodin se uskuteční první závod dalšího ročníku Zimního poháru Srchu. Zbylé pohárové závody budou v prosinci, lednu, únoru a březnu. Tento závod se běží na okruhu v obci o délce necelých dvou kilometrů, pět okruhů tak dá devítku.

Pro obě akce, platí, že teplé zázemí se sprchami bude tradičně v kabinách místního fotbalového klubu. Maraton se běží na pětikilometrovém okruhu (přesně pět a něco), v každém kole je jedna více jak dvoukilometrová vracečka do Pohránova. I když jsme v totálně rovinatém Polabí, je maraton celkem členitý. V každém kole se totiž přebíhá při zabíhání do Pohránova dvakrát nadjezd nad Hradubickou silnicí a k němu se ze Srchu sbíhá. Součet stoupání v jednom kole je necelých sedmdesát metrů. Pořadatelé opět pro řádné nažhavení závodníků angažovali bubenickou skupinu.

Zatím největší přihlášenou maratonskou hvězdou je Iva Kroužilová z Kolína, která zde v minulých čtyřech letech třikrát vyhrála, vloni navíc v ženském traťáku (3:31:46) , a jednou byla druhá. Iva je běžecky velmi všestranná, dokáže výborně zaběhnout krátké tratě i longy. Nedávno byla třeba celkově druhá na čtyřce v rámci Drozdova lesního běhu, v červnu vyhrála šedesátikilometrový Čertovskej ultra trail.

V Srchu se potřetí poběží na úředně změřené trati, která je proti původní malinko delší. Takže traťák z před dvou let má Michal Volejník z Prahy za 2:54:02, na staré byl nejlepší Daniel Orálek z Brna za 2:33:56.

Mezi nejlepšími bývají tradičně v Srchu veteráni, a i letos nebudou chybět třeba Jirka Doucha z Náchoda startující za pardubickou Hvězdu a Pavel Sedlák ze Slatiňan startující za MK Seitl Ostrava. V kategorii nad 50 let se to hemží velkými maratonským jmény – Jan Ondruš, Vlastimil Dvořáček či až z českého Těšína přijede Emil Trombik.

Manželky veteránských maratonců Petra Nádhery z Hradce Králové a Zdeňka Doubka z Prahy si tradičně dají půlku. Na ní se chystá i legendární Honza Zajíc z Hvězdy. Za mlada uměl běhat maraton pod tři hodiny, ale nyní se tento šedesátník úspěšně věnuje závodní chůzi. Letos má desítku zajítou pod 70 minut.

Startující od čtvrt maratonu výše dostanou poukázku na pověstný Sršský řízek. Půlmarotonci a maratonci tradiční dárek od pořadatelů, vloni to byl multifunkční šátek.