No, zazářila, to určitě, ale všechno mohlo být úplně jinak. Ale postupně.

Pepa Nejezchleba opět obrátil Frýdek-Místek vzhůru nohama. Stovky běžců se hemžilo kolem Národního domu, samý úsměv, počasí výborné, nálada výborná. Technické zajištění závodu klapalo jako hodinky, všude spousta dobrovolníků, Pepa prostě umí.

Na Hornické se neobjevila naše špička, Jakub Zemaník trénuje v Tatrách, Jirka Homoláč nahání Keňany v Keni.

A tak si to mezi sebou rozdali Slováci, mezi které se vklínil jeden Čech, Tomáš Lichý. Jak to dopadne už bylo jasné ve druhém okruhu, protože kluci měli mezi sebou cca 50 m rozestupy. Zvítězil tedy Tibor Sahajda (BMSC – 30:06), druhý doběhl Tomáš Lichý (TJ TŽ Třinec 30:38) a jako třetí Jozef Urban (Obalservis Košice – 31:06). Tomáš si zlepšil osobák a přesně o jednu minutu svůj loňský čas. Tibor Sahajda je letos nejlepším slovenským maratoncem, před měsícem zaběhl Košický maraton za 2:15:58!

Výborné výkony podali i naši veteráni, posuďte sami: 63letý Saša Neuwirth – 37:54, 42letý Tomáš Blaha – 32:35, 76letý Vincent Bašista – 47:22.

Mezi ženami se odehrával větší souboj. Hlavní favoritkou byla Simona Vrzalová (SSK Vítkovice), ale na špici to tahala teprve 21letá Aneta Chlebiková (TJ TŽ Třinec). Tak to vypadalo až do třetího kola, kdy si Simona musela odskočit. Ztratila tak minutu a to se už stáhnout nedá. Vyhrála tedy Aneta za 34:47, druhá doběhla Simona – 35:18, třetí pak Hana Homolková (TJ Nové Město n.M.) – 36:08. Aneta si zde zlepšila svůj loňský čas bezmála o 2 minuty!

Sám jsem zvědav, zda se bude či nebude příští neděli na Starobělských Lurdách otřásat v základech ženský traťák. Ten drží Simona Vrzalová a je hodně kvalitní – 12:18. Aneta se v ponděli registrovala do závodu, takže se máme na co těšit.

„Šlo to hezky, ale v posledním okruhu jsem musela na záchod. (smích) Ale Anetka běžela skvěle o tom žádná, to se musí nechat,“ vysekla poklonu své soupeřce Simona Vrzalová. „Cítila jsem se jinak dobře, ale o tom to je, desítka je dlouhý závod a stát se může cokoliv,“ dodala.

„Na osobák jsem si trochu věřila, ale že bude o dvě minuty lepší, to jsem opravdu nečekala. Už od prvního kilometru jsem běžela v popředí podle svého tempa, na přibližně posledních třech kilometrech šla Simča přede mě, v tu chvíli se mi honilo v hlavně, že nemám šanci a lehce jsem začala ztrácet, po chvilce jsem se ale dotáhla a poslední dva kilometry běžela sama. Dokázala jsem rapidně zrychlit na posledním kilometru, nevím kde se ve mě vzal takový závěr,“ popisovala Chlebiková.

Soutěž mílařů na 3 333 m vyhrál Vojtěch Zemánek – 10:47, nejrychlejší ženou byla Sylvie Štiglerová (SSK Vítkovice – 11:42).

Hlavní závod absolvovalo 731 běžců, běh mílařů 158 a přidružené závody pak stovky a stovky dětí. Klobouk dolů před organizátory.

Výsledky

Nezapomeňte, že zítra tj. v neděli 4.11. končí registrace na Starobělské Lurdy, tak šup na to http://www.bezvabeh.cz/…ovni-listina