Pod mrakem a po sobotním dešti běžecky velmi příjemné počasí na tuto roční dobu přivítalo početnou skupinu vytrvalců, kteří si přijeli oběhnout skoro vypuštěnou přehradu Křetínka. Sice trochu mrholilo, ale přesto bylo v Letovicích moc hezky.

Martin Kučera opět zakončil sezónu vítězstvím

Na svůj tradičně poslední závod sezóny nastoupil Martin Kučera /ElevenRunTeam/VSK UNI Brno – 48:41/ s jediným cílem. Vyhrát. A také již od startu převedl, že to myslí vážně. Utekl všem hned po pár metrech a pak až do cíle mu byl soupeřem pouze čas.

Daniel Roško / 51:15/ se také vzdálil hodně brzy dalším běžcům a s přehledem si doběhl pro druhé místo.

Třetí pak dorazil do cíle letos skvělý Zdeněk Hochman /SK ICA/Orel Blučina – 52:32/, když opět porazil Lukáše Koudelku, jako ve všech posledních závodech, /AK Drnovice – 53:19/, který zde loni skončil třetí.

Simona Křivánková je úplně někde jinde

Také u žen byl závod jednoznačný stejně jako u mužů. Alespoň na prvním místě.

Triatlonistka Simona Křivánková /Rocktechnik triatlon – 56:43/ za to vzala hned od startu a utekla všem ženám, ale také i většině mužů, neboť doběhla celkově patnáctá ze 180 startujících závodníků, o parník. Za ní se značným odstupem běžela Lenka Jančaříková /AAC Brno – 58:51/, na kterou se pak ostrým finišem dotáhla před cílem Lenka Kohnová /BehejBrno.com – Salming – 58:53/, ale Lenka už si druhé místo přece jen pohlídala. Čtvrtá pak skončila Nina Bartoňková /AK Drnovice – 1:02:48/

Běh kolem přehrady Křetínka má tradici

32. ročník běžeckého závodu v Letovicích, který pořád Fan-club „BOP Křetínka,“ již ledacos napovídá o jeho tradici a úspěšnosti. Samotná trasa v délce 14,1 km vede po silnicích se startem a cílem u zdejší sportovní haly. Vybíhá se přes náměstí směrem na přehradu Křetínka a kolem ní se přes místní vesnice Vranová, Křetín, Lazinov, Svitavice a Meziříčko běžci dostanou velkým okruhem po hodně zajímavé trati zpět do Letovic.

Je nutné přiznat, že se zde za roky pořádání závodu postavila na start řada výborných vytrvalců a vytrvalkyň a současný běžecký boom pak láká k proběhnutí čím dál větší množství lidí, což se projevuje neustálým zvyšováním počtu startujících i v tomto závodě. Letos s celkového počtu 180 běžců bylo na startu 127 mužů a 53 žen.

Hezká trať a velmi oblíbený závod

Tak v podstatě hodnotili skoro všichni závodníci zdejší závod. Ostatně na něm většinou startovali již po několikáté. Navíc byla trasa výborně značená a pořadatelům tak včetně počasí všechno vyšlo skvěle.

„Nemám tohle mrholení rád,“ řekl mi v cíli Martin Kučera. „Také jsem se po startu necítil ideálně, ale pak se to rozběhlo a už jsem si potom v letošním svém posledním závodním startu volně doběhl na mém oblíbeném závodě opět pro vítězství. Teď mě čeká měsíc odpočinek a už se na něj těším.“

„Cítil jsem se dobře a také se mi tak běželo,“smál se v cíli spokojeně Daniel Roško, když na mě při focení vyplazoval jazyk.

„Byla to dnes dřina,“ přiznal se mi klečící na kolenou hned za cílem Zdeněk Hochman. „Pěkně jsem si hrábl, ale chystám se na půlmaratón, tak jsem potřeboval vědět, co si můžu dovolit a proto jsem dnes šel nadoraz.“

„Přijela jsem se proběhnout a zatrénovat,“ smála se Simona Křivánková, když se ode mě nechala fotit s manželem. „Sice jsem se v kopci nad přehradou necítila ideálně, ale pak jsem se rozběhla a ani nešla naplno.“

„Ten cíl byl tak strašně daleko,“ obrátila oči v sloup hned po závodě Lenka Jančařířová. „Musela jsem jít finiš na smrt, aby mě Lenka Kohnová nepředběhla,“ popisovala dramatický závěr závodu.

„To já bych neudělala,“ opáčila překvapivě Lenka Kohnová. „Celý závod jsi běžela přede mnou, tak by to bylo neslušné. A stejně jsme navíc každá v jiné kategorii.“

Tak to jsem obrátil oči v sloup zase já. S tím jsem se za 50 let na závodech snad nesetkal. O to víc to dokazuje, proč se vlastně do Letovic jezdí. Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se a pořádně si krásný závod užít.

A já si myslím, že dnes v Letovicích vyhráli všichni, kdo se proběhli kolem přehrady a pořadatelé opět letos zaslouží pochvalu, že závod zvládli s dobrou náladou a úsměvem. Tak to má být.