Okolo letiště na Točné se běhá půvabný i docela tvrdý krosík, to záleží na úhlu pohledu, respektive aktuální formy, Žaludská osma. Ta patří už pevně do pražského podzimního kalendáře. Letošními Králi Točné se tu stali Lukáš Gdula a Helena Poborská.

Podnik původně vzešel z hrátek lyžařsko-vodácké komunity, později si ho oblíbili i triatlonisté, běžci a všemožná další havěť, stále patří do série Dusmen Grand Prix. Ukázala se tu řada zajímavých tváří, naposledy loni například olympijský vítěz v desetiboji a teď už primácký moderátor Roman Šebrle.

První část trati vede v trailících směrem k Cholupicím, nahoru dolů, přes skalky, Cholupický potůček i spadané kmeny. Druhá část se zvedne téměř tříkilometrovým svahem přes údolí Komořanského potoku až na Čihadlo (385 metrů). A odtud spadne přes Nouzov po okraji polního lánu zpět dolů k letišti.

Právě v dlouhém táhlém stoupání teď rozhodl o svém triumfu Lukáš Gdula z Hvězdy Pardubice, český reprezentant a devítinásobný mistr země v chůzi, účastník olympiády v Riu 2016 i mistrovství světa v Pekingu o rok dříve. „Moc se mi to líbilo, v první části jsem šetřil nohy, přece jen nejsem na takový terén zvyklý,“ říkal mladík z tréninkové skupiny Ivo Pitáka, kde působí taktéž všestranná chodoběžkyně Anežka Drahotová. Mezi veterány obsadil třetí místo jeho táta Petr.

Jinak druhý skončil (31:23, resp. 31:44) Daniel Noah, česko-americký běžec, učitel z modřanské školy, který kdysi na univerzitě ještě doma zvládl desítku pod třicet, a později se tady stal triatlonistou. Třetí pozici uhájil Adam Jindra ze Stodůlek.

Mezi ženami získala titul zdejší královny nezdolná Helena Poborská z Kerteamu (39:27), za sebou nechala holky od vody i Lenku Fanturovou, bývalou českou reprezentantku v triatlonu.

Ještě před nimi poběhaly děti všech věkových kategorií. Po opečení buřtů na ohni pak mohly vyrazit na prohlídku vzácných kousků leteckého muzea zdejšího majitele Iva Lukačoviče (ano, majitel seznam.cz). Vyjímá se zde Lockhead Electra 10A Jana Antonína Bati, který se na české území vrátil před třemi lety, anebo Sokol M1C, první československý poválečný letoun. Závodní den jste tak mohli pojmout v duchu starořecké kalokagathie, rozvíjejíc tělo i ducha.

Kompletní výsledky najdete na www.dgp.cz