Jedenáctý ročník Sršského maratonu, silniční závod na osm kol, ovládli za ideálního podzimního běžeckého počasí stejně jako vloni veteráni. Pořadatelé určitě potěšil počet startujících, kterých bylo dvě stě, když byly v okolí dokonce čtyři jiné běžecké akce, jedna přímo v sousedství.

Závod se běžel na „pětikilometrovém“ okruhu úředně změřeném, tedy ve skutečnosti pět a něco. V každém kole je jedna více jak dvoukilometrová vracečka do Pohránova. I když jsme v rovinatém Polabí, je maraton celkem členitý. V každém kole se totiž přebíhá při zabíhání do Pohránova dvakrát nadjezd nad Hradubickou silnicí a k němu se ze Srchu sbíhá. Součet stoupání v jednom kole je necelých sedmdesát metrů. K dispozici bylo teplé zázemí se sprchami, pro tratě od deseti kilometrů výše byl přípraven tradiční obrovský Sršský řízek s nápojenem dle výběru. Půlmaratonci a maratonci dostali od pořadatelů dárek, tentokrát to byla zdravá výživa. O řádnou atmosféru se v prostoru startu a cíle postarala skupina bubeníků.

V hlavním závodě vyhrál Konstantin Kasík z Tábora za 2:58:12, nejlepší v nabité kategorii 40– 49 let, kde se na bednu nedostal třeba výborný Jirka Doucha z Náchoda – čtvrtý za 3:19:34. „Dokud to šlo běžel jsem ve skupince s půlmaratonci, pak následovalo sólo až do cíle.“

Za ním běžela až do koncovky bok po boku dvojice Miroslav Nemšák z Ústeckoorlicka – 3:03:26 s nejlepším nad 50 let Miroslavem Kadlecem, který měl horší čas o dvě sekundy. Následoval Pavel Sedlák ze Slatiňan startující za MK Seitl Ostrava 3:12:17, který šel před Jirku Douchu v třetině závodu. Další muž byl nad 50 let – Václav Pur za 3:20:14

První žena doběhla hned za prvním mužem do 39 let – David Rosenkranz ze Slaného – 3:34:37. Po třetí za sebou dokázala v Srchu vyhrát Iva Kroužilová ze Sokola Kolín, nejlepší 35 – 49 let – 3:35:46. „Nohy nebolí, ale minulý týden jsem byla nemocná. Tak jsem běžela tak jak mi tělo umožní a pro radost a ta se dostavila. Bavilo mě to jako každý rok moc. Byla to pro mě dlouhá a úspěšná sezóna a jsem za ní moc ráda,“ řekla po závodě Iva, která letos úspěšně dala i několik doslova longařských závodů. Vyhrála třeba Čertovskej ultratrail na 66 kilometrů.

V Srchu se po třetí běželo na úředně změřené trati, která je proti původní malinko delší. Takže traťák z před dvou let má Michal Volejník z Prahy za 2:54:02, na staré byl nejlepší Daniel Orálek z Brna za 2:33:56. V ženách platí loňský čas Ivy 3:31:46.

Letos běželo dokonce 9 týmů závod maratonských štafet – vyhrál a obhájil prvenství v čase přes 25 minut lepším KČT Nový Bydžov ve složení Balušík, Jelínková, Pavelka, Šafařík – 3:16:07 před Alba plus, v níž běžel i vítěz čtvrtmaratonu Jíří Mrázek (39:38) , dále Kvaček, Katka Kubiasová a Nina Černíková – 3:19:36.

V půlmaratonu se naštěstí nezopakovala loňská událost, kdy vítěz používal služeb vodiče bez čísla a navíc se po zveřejnění svého unfér jednání dost zlobil. Ale o takové „borce“, kteří kazí svědomitou práci pořadatelů, fakt v Srchu nestojí. Obhajoba se naštěstí nekonala.

Ve stylu start cíl v sólo běhu vyhrál Jan Videcký z AC Mladá Boleslav za 1:19:45, vloni byl druhý. Druhý byl mladý veterán Milan Uchytil z Pardubic za 1:21:38 a třetí ještě starší veterán Jaromír Krejčí z Pastvin za 1:26:43. Čtvrtý byl další Boleslavák – Tomáš Jadrníček – 1:26:49.

V ženách šla ve druhém ze čtyř kol do vedení Rita Miluničová ze Slaného 1:36:22 před tradiční účastnicí Kamilou Skalinovou z SK Babice – 1:38:32. Celý závod běžela třetí Radana Bittnerová – 1:42:59, všechny 35 – 49 let.

Zajímavé souboje přinesla kategorie žen nad 50 let. Vyhrála Světlana Raffayová ze Štefko Runnig Team – 1:54:19. Většinu závodu běžela třetí Marie Tesařová z Křižanova (2:18:04), ale v posledním kole zakopla a následoval pád, takže do koncovky dostala šanci a tu využila zkušená maratonkyně z Prahy Darina Doubková (2:17:41). A doslova sprint v závěru předvedly dvě ženy, které uzavíraly startovní pole Hanka Nádherová z Hradce Králové (2:50:59) se slovenskou závodnicí Soňou Macejákovou (2:51:05) .

Předpisovou závodní chůzí si dal půlku šedesátník Honza Zajíc z Pardubic (na foto). Borec, který za mlada běhal maraton pod tři hodiny, šel jak hodinky. Každé kolo dal hluboko pod čtyřicet minut s minutovým rozptylem mezi nejlepším a nejhorším – v cíli čas 2:33:31.

Čtvrmaraton vyhrála Eliška Márová za 53:56. V kategorii nad 50 let vyhrál havajský ironman Petr Polanský z Pardubic, kterého doprovázel na trati řádně s číslem jeho syn Dan. Petr se nyní chystá se na ironmana do Asie – 47:53. Pořadatelé ocenili i sedmdesátníka Milana Veselého z Kolína – 64:39. Ženy nad 50 let vyhrála a pro mě to bylo po 30 letech krátké setkání na trati se spolužačkou ze střední Pavlou Pannovou z Pardubic za 59:04

A v posledním klání, pětce, byli nej Matěj Macháček z Hvězdy za 19:22 a Sabina Eliášová z České Třebové – 25:42.