Velmi úspěšnou sezónu zakončil Kamil Krunka z Náchoda prvenstvím v celoroční soutěži Velká cena východních Čech. Druhý byl loňský vítěz Jaromír Hradecký ze Skutče. Oba jsou z kategorie do 34 let. Kamil letos mimo jiné získal dvě bronzové medaile na českých šampionátech – půlmaraton a dráhová desítka.

Vyhrál i Primátor Cup, v jehož rámci se radoval potřetí v životě z prvenství v nejprestižnějším východočeském běhu, desítce z Hronova do Náchoda, která bývá nazývaná východočeské Běchovice.

„Vážím si vítězství jak ve Velké ceně tak Primátor Cupu. Mám radost i z dvou bronzových medailí z MČR. Cením si velice vítězství v domácím závodě Hronov – Náchod. Z tohoto vítězství jsem měl velkou radost. Nicméně nejlepší na této sezóně bylo, že mi běh a pohyb přinášel radost a moc mě bavil,“ řekl.

Třetí byl Jindra Král z Iscarexu, druhý muž Primátor Cupu. Čtvrtý vítěz letošního Českého poháru v běhu do vrchu František Vagenknecht z Jičínska.

Jedinou ženou, která dokázala po zavedení absolutního pořadí, porazit neúnavnou Taťánu Metelkou, vítězka vrchů i Primátora, je Anna Krátká ze Svitav. Před pár lety se jí to už povedlo a letos tento úspěch zopakovala. Navíc polovinu soutěže vedla i v konkurenční Iscarex Cup, kde před posledním závodem je ve hře o vyhlašované umístění v absolutním pořadí.

„Z prvenství mám samozřejmě velkou radost. Neustále mám nějaké zdravotní problémy a jsem ráda, že jsem sezónu doběhala. Myslím si, že příští rok, kdy mi bude padesát, už takovou zátěž závodů nedám,“ řekla při vyhlašování Krátká.

Druhá byla Metelková, třetí Jitká Kábrtová z náchodské Studnice a i čtvrtá žena Jana Matyášová z Dolní Dobrouče je z kategorie 45 – 54 let. A pátá je dokonce nad 55 let – Blanka Paulů z Vrchlabí. Až v druhé polovině první desítky byly dvě ženy z kategorie do 34 let.

Před vyhlášením výsledků Velké ceny se uskutečnil Běh městem Hradec Králové, který tento rok ovládli na pětiokruhové silniční rovinaté trati o délce 9,7 kilometru dva Ukrajinci za 31:45. Třetí doběhl Kamil za 32:16 a čtvrtý nejlepší současný český chodec Lukáš Gdula z pardubické Hvězdy za 32:32. V ženách vyhrála Metelková za 36:32. Druhá byla za 39:47 ukrajinská závodnice.

Letitý traťový rekord drží z roku 1999 legendární Ukrajinec Alexandr Kuzin, který tehdy v tréninkovém tempu dal 30:07. Kuzin se poté zúčastnil i maratonu na olympijských hrách. O deset let později překonala další letitý traťák domácí Taťány Metelkové 34:48 Anna Pichrtová časem 34:08.