Oblíbený vánoční běh po úspěšných pěti ročnících v Olomouci končí. Ale pro příznivce této vánoční běžecké akce je dobrou zprávou, že Yetti se přestěhoval na Hodonínsko do Mikulčic a bude pokračovat pod názvem Mikulecký Yetti. Noví pořadatelé zvolili pro start závodu Sokolovnu v Lužicích u Hodonína. Odkud běh 23.12. ve 14 hodin odstartuje. Již nyní probíhá registrace do závodu, k dispozici je sto startovních čísel a nyní je už vyčerpána polovina z nich.

Vloni vyhrál Vít Otevřel, který byl letos suvereně nejlepší třeba ultra Týnišťských šlápotách, před Pavlem Dvořákem z Prostějova, který je letos druhým mužem Českého poháru v běhu do vrchu (na fotu s Yettim jsou jeho rodiče). V ženách neměla opakovaně konkurenci domácí legenda Petra Kamínková.

Závodníci si sami určují trasu a rozhodnou se zda dají přednost terénu či silnici, podmínkou je pouze proběhnutí dvěma kontrolními body, kde obdrží reflexní pásek a poté se opět libovolnou cestou vrací k Sokolovně v Lužicích.

Nalezení kontrolních bodů není nikterak obtížné, ale zvolit si tu nejlehčí cestu může být oříškem. Jeden kontrolní bod bude u areálu Slovanského hradiště v Mikulčicích a druhý u nepříliš vzdáleného vodojemu. Zařazení dvou kontrolních bodů navyšuje počet možných kombinací a trochu zamotá závodníkům hlavu.

Protože se jedná o vánoční „taškařici“, jsou na běžce nachystány i nečekané situace, které jim mají závod trochu ztížit, ale hlavně je pobavit. Dezorientační běh není o rekordních výkonech, ale hlavně o pohodové atmosféře, nečekaných zvratech a má běžce hlavně bavit.

Závod tedy není vhodný pro ty, co potřebují jasně změřenou trať, čas měřený na setiny a berou každý závod smrtelně vážně. Naopak vítáni jsou všichni ti, kteří si chtějí závod užít. I méně zkušení běžci nemusí mít strach, že nalezení kontrolních bodů bude příliš složité. Zvládnout by to měl úplně každý.

Účastníci na startu obdrží mapu a dovolené jsou i veškerá navigační zařízení. Pořadatelé uvádí v propozicích délku tratě cca devět kilometrů, ale pravděpodobně to bude něco lehce přes deset.

Mikulecký Yetti se snaží být alternativou komerčních trendy běhů s přemrštěným startovným a všudepřítomnými banery sponzorů.

Je určen spíše pro příznivce Run Free. Startovné je symbolických 60 Kč.

Informace k závodu