Už nějakou dobu běhám po Beskydech a zjišťuji že těch “bláznů” s elitním sportovním vybavením je čím dál tím více. Ať už s hůlkama nebo bez, ve dne v noci, pořád se na těch kopcích někdo pohybuje. A taky jsem si všiml, že se objevují nějaké zkratky a dokonce i nové trasy. Myslím, že je jen otázka času, kdy to začne opravdu být problém a najdou se lidé kteří mají tu kompetenci a sílu náš pohyb na horách omezovat. Nedivil bych se tomu.

Říkal jsem si, že by bylo dobré tomu předejít a vytvořit nějaké pravidla, které by byly přijatelné pro všechny strany zájmu, ať už nás běžců, vlastníků pozemků, ale i ochranářú přírody nebo myslivců. Jelikož vím, že pravidla nikdo nemá moc v oblibě, tak jsem vytvořil kodex. Je to kodex jednoho běžce co má ty Beskydy rád a chce aby se mohlo v nich i nadále sportovat.

Celý kodex je o vzájemném respektu. Měli bychom si uvědomit, že nejsme na těch horách sami a hlavně že je nevlastníme. Prostě nejsou naše, jen nám vastníci pozemků dovolili běhat přes jejich zahrádku a podmínky, za kterých nám to umožňují, bychom měli dodržovat. Jinak nám tu zahrádku zavřou. Vím, že je spousta z vás který tento kodex přirozeně dodržujete, ale jsou bohužel i tací kteří si myslí že mohou cokoliv provádět bez respektu.

Kodex, který máte před sebou, jsem zveřejnil krátce před startem letošního ročníku Lysa cupu. Hned před první etapou se pod něj podepsalo přes 140 lidí. Mezi prvními signatáři byl Standa Najvert, Marek Causidis nebo třeba Krystýna Skupieňová.

I vy máte možnost se k nám připojit. Podpisový arch je připraven vždy před každým startem etapy Lysacupu a já věřím že se nás najde dostatek na to, ukázat majitelům i ochranářům, že chápeme potřeby přírody a umíme se k ní chovat.

Pokud máte nějaký dotaz pište na milan.michna123@gmai.com, rád zodpovím.

Kodex beskydského běžce

1. Neodhazuji, ale sbírám

Přestože jsem nikdy úmyslně neodhodil něco nepotřebného na zem, nemohu 100% říct, že by mi někdy nevypadl z kapsy nebo batohu třeba obal od tyčinky a já si toho nevšiml. Proto najdu-li nějaký papírek nebo obal, vezmu jej a vyhodím do koše v dolině.

2. Neřvu, ale naslouchám

Mám rád to ticho v lese, se zvuky co tam patří, proto neběhám se sluchátky a vychutnávám si tu chvilku klidu, která mě harmonizuje.

3. Nesvítím, trénuji ve dne

Mám rád, když pod nohy dobře vidím a taky když se mohu kochat výhledy z hor, proto běhám ve dne. Vím, že nemá každý tu možnost, ale já nechávám les a jeho obyvatele vyspat bez rušení hlukem a světlem.

4. Nezkracuji

Turistických tras je v Beskydech mnoho a když k tomu připočtu ty velké lesní cesty, mám tolik možností zaběhnout si různou variantu tratě, že je ani za měsíc nevyčerpám.

5. Respektuji

Ano, není nás málo, co běháme po Beskydech, a když se míjíme s ostatními turisty, měli bychom se na vhodném místě vyhnout jako první. Já to tak dělám a věřím, že to ostatní ocení.

6. Zdravím

Tento základní návyk se naštěstí na horách dobře uchytil, a proto i já, když někoho míjím, tak pozdravím. Někdy je dobré popřát hodně zdaru, někdy stačí jen úsměv a nic to nestojí.

7. Závodím fér – trénuji fér

Když tento kodex budeme všichni dodržovat, budou nás mít ostatní na horách rádi. A to za to přece stojí ne?

Milan Michna