Počasí ve Zlíně závodům přálo. Po ránu teplo, sice bylo vlhko, ale pak dokonce vylezlo sluníčko a po závodě to vypadalo spíš jako na jaře. Málem to bylo i na opalovačku.

Martin Ocásek je na podzim ve skvělé formě

Na čele závodu se vytvořila brzy po startu pětičlenná skupina, ze které ve druhém kole utrhli Martin Ocásek z Krnova/32:57/ a Jiří Petr /Salomon/Suunto – 33:09/.

Martin na posledním přeběhu na mostku přes Dřevěnici zrychlil, Jirkovi poodskočil a vítězství si pak v klidu pohlídal.

Pro třetí místo si potom dofinišoval skvělým způsobem Jak Kolárik /Edhouse.cz – 33:12/.

Martině Novotné přechod z kola na běh svědčí

Ještě donedávna se Martina Novotná /AK Kroměříž – 40:25/ věnovala spíš horským kolům. Ale Ondra Němec ji nakonec přemluvil a udělali oba dva dobře. Martina běhá skvěle a ve Zlíně si s přehledem doklusala pro první místo.

Druhá doběhla zdravotně značně indisponovaná domácí Jana Žaludková /42:04/, na kterou se v závěru mocně dotahovala Silvie Zvonková /Zvonek Sport – 42:21/.

Mikulášský běh ve Zlíně v novém hávu

Zlínský Mikulášský běh má nově zázemí i start na fotbalovém hřišti ve Zlíně-Loukách. Výtěžek z běžeckého závodu získal Nadační fond dětské onkologie Krtek. Každý účastník dostal pamětní medaili, originální sportovní čelenku a mikulášskou ovocnou nadílku.

Běžci si mohli vybrat ze dvou tras. Hlavní závod se běžel na deset kilometrů a tvořily ho dva pětikilometrové okruhy. Tento závod se započítával také do celoročního seriálu Běhy Zlín. Ti, co si netroufali na deset kilometrů, přišli podpořit Mikulášský běh a Nadační fond dětské onkologie Krtek proběhnutím jednoho pětikilometrového okruhu.

Na startu stály opravdu davy lidí

Možná to i trochu zaskočilo samotné pořadatele, protože opravdu dost běžců přišlo podpořit zdejší akci a Nadační fond Krtek. Kapacita závodu byla vyprodána. Ale přesto je třeba říct, že všechno fungovalo téměř bezchybně a v podstatě akce šlapala jako švýcarské hodinky.

„Nevěděl jsem, jak mám běžet,“ přiznal se mi po závodě Martin Ocásek. „Většinu běžců jsem neznal, přece jen jezdím na závody jinam, tak jsem netušil, co mám od koho čekat. Začal jsem tahat tempo až po poslední obrátce přes říčku a najednou jsem zjistil, že běžím sám. Tak už nebyl problém to pohlídat až do cíle.“

„V podstatě jsem většinu závodu odtáhl sám,“ konstatoval s nadhledem Jiří Petr. „Letos už těch startů bylo moc. Začínám to cítit, takže už jsem pak v závěru nedokázal zareagovat na Martinovo zrychlení a jen jsem si kontroloval druhé místo.“

„Přijela jsem si zkusit, jak mi to poběží,“ smála se spokojeně Martina Novotná. „A jsem ráda. Je vidět, že mi běžecký trénink prospívá. Nemusela jsem ani jít nadoraz a podařilo se mi držet celkem rovnoměrné tempo až do cíle. To stačilo na vítězství.“

„Včera jsem vypadala dobře. Ráno už jsem cítila nachlazení a při závodě to na mě dolehlo pořádně,“ kroutila hlavou zklamaně Jana Žaludková. „Druhé kolo jsem se docela trápila a vůbec mi nebylo dobře,“ dodala ještě a okamžitě po doběhu nasedala do auta, aby ji Přema Žaludek hned odvezl domů. I na stupních ji musel pak zastoupit.

„Já se věnuji hlavně cyklistice,“ usmívala se Silvie Zvonková. „Do Zlína jsem si jen přijela vyzkoušet, jak takový běžecký závod vůbec zvládnu a dost mě překvapilo, že to šlo až tak dobře.“ Nutno dodat, že nás všechny zasvěcené taky.

A ještě se vrátím zpátky k hlavnímu smyslu této na podporu Nadace Krtek zaměřené akce. Je vidět, že na dobrou věc přijde řada lidí a podpoří ji. Možná by se nad tím mohlo zamyslet i víc pořadatelů sportovních akcí. Ale to jen takový okamžitý nápad. Ve Zlíně to vzali za správný konec, zaslouží velkou pochvalu a já jim za to tleskám.

Výsledky 5 km

Výsledky 10 km