Již tento pátek 14.12 přesně o půlnoci bude v Praze-Modřanech odstartován jubilejní 25.ročník vyhlášeného trailového závodu Pražská stovka. Toho prvního, v prosinci 1994 se zúčastnilo 12 nadšenců, z nichž jen 5 dorazilo do cíle. Tentokrát je na hlavní trasu A, vedenou na okruhu jižně od hlavního města, s avizovanou délkou 125 km, (což je oproti loňským 170 km výrazně méně), a převýšením 4500 m, přihlášeno téměř 380 vyznavačů ultra nejen z České republiky, ale i Slovenska, Polska, Maďarska, Ruska, Irska, Lotyšska, Německa a Chorvatska. A z malého turistického pochodu se postupně, pod vedením dnes již velmi zkušeného organizátora Olafa Čiháka, stal zřejmě nejvíce ceněný a nejlépe obsazený stovkařský podnik v Čechách a na Slovensku.
A kde hledat favority letošního ročníku? Mimořádně nabitá je kategorie mužů, ve které se mi zdá nejsilnější čtveřice Žákovský, Hének, Hruška a Košťál.
Petr Žákovský je pětatřicetiletý běžec z beskydské Čeladné a původně se věnoval spíše horským kolům. V roce 2014 zvítězil společně se Standou Najvertem v závodě Beskydská sedmička (a poprvé si vyzkoušel i Pražskou stovku – skončil tehdy třetí), o rok později vyhrál Nízkotatranskou stíhačku a stal se i mistrem ČR na Lysohorském čtyřlístku. V roce 2016 kraloval v domácím prostředí i na 24 hodinovce na Lysé hoře, vyhrál 110 km ultratrail na Istrii a skončil 7.na 80 km trase ultramaratónu du Mont Blanc. Následující 2 sezóny jej provázely zdravotní problémy , takže se k závodění po delší pauze vrací až nyní. Ale vítězství na závodě CUTT v Jeseníkách i tréninkové výkony ukazují, že na tom není vůbec špatně.
Petr Hének je jednatřicetiletý běžec AK Drnovice, původem ze Šumperku. Asi nejlepší formou se mohl pyšnit v sezóně 2016 , kdy nejprve zvítězil na Jesenické stovce v dosud nepřekonaném traťovém rekordu a následně si pro zlato doběhl i na Krakonošově stovce ve famózním čase 9:25 hod. (za sebou nechal i vítěze Pražské stovky 2015 a 2016 R.Brunnera a R.Košťáka).
V posledních dvou ročnících P 100 měl k vítězství hodně blízko Zdeněk Hruška, 29letý běžec z Tísku nedaleko Ostravy.V roce 2016 jako vedoucí závodník zabloudil , loni se pro změnu vykoupal v potoce a musel se převlékat. Tak on již má za sebou mnohé další úspěchy jako vítězství na Jesenické stovce či Nízkotatranské stíhačce.
Již 44letý Roman Košťák z Jablonce nad Nisou je vítězem Pražské stovky 2016. Ten se po začátcích v běžeckém lyžování věnoval triatlonu a přes silniční maratón se dostal až k ultratrailům. Loni dokázal s Davidem Pecinou na Beskydské sedmičce tvrdě prohánět vítězné Najverta s Causidisem a skončili jen o 3 minuty stříbrní a současnou formu dokázal i vítězstvím na nedávném Loučení (170 km ve dvou etapách).
Ale ani tato silná čtveřice nemá medailové místa vůbec jistá. Na svou šanci bude číhat stále se zlepšující Robert Frohn z Liberce, který letos vyhrává jeden stovkařský podnik za druhým (mj.Jesenická stovka) a jako loňský vítěz má i letos našlápnuto k obhajobě poháru ČSUT. Zoubky mohou vystrčit i další dva mladí „tygři z Beskyd“ Ondra Tabarka a Tadeáš Vyvijal. Dobrá pověst předchází i nejlepšího Poláka Michala Kolodziejczyka. A třeba nakonec překvapí i někdo jiný.

Take v kategorii žen je letos startovní listina hodně našlapána. Největší favoritkou se zdá býti jednatřicetiletá Anna Korobko, Ruska původem z Taškentu, ale žijící nyní v Brně. V její sbírce je několik titulů mistryně Ruska v rogainingu (24hodinový orientační běh) a v kategorii mix je v této disciplíně vícemistryní světa. Ze všech zúčastněných má také s přehledem nejvyšší ITRA bodové hodnocení.
Věřím, že by ji mohla prohánět další beskydská běžkyně , 27letá Petra Ševčíková žijící ve Frýdku-Místku. Ta byla letos ve skvělé formě – vyhrála 24hodinovku na Lysé hoře, mistrovství ČR ve skymaratónu Perun i Nízkotatranskou stíhačku a ve skyrunningové reprezentaci se uvedla 22.místem na mistrovství světa ve Skotsku. Na podzim se ale léčila s únavovou zlomeninou,tak uvidíme, jakou formu do Prahy přiveze.
Vítězka posledních 2 ročníků třiatřicetiletá letá Eliška Kaniová z Lipové-lázní také nemá za sebou špatnou sezónu a třeba na Týništských šlápotách ( 120 km + 3800 m) se při svém vítězství dostala i na 3.místo mezi muži. Bohužel aktuálně bojuje s těžkou virózou a možná ani nebude startovat. K zisku třetího vítězství v poháru ČSUT za sebou by potřebovala v Praze alespoň dojít.
Škoda, že kvůli nedoléčenému kotníku nebude startovat původně přihlášená Marie Zelená, dvojnásobná vítězka B7 a letošní Jesenické stovky. Cesta k medaili se tak může otevřít Martině Dvořákové z Brna, která se nedávno prezentovala vítězstvím na již výše zmíněném Loučení. Hodně silná by měla být i Polka Joanna Lorenc, která letos dokázala zaběhnout v závodě 96,2 km s převýšením +3000 mza 10:50 hod. ! A nezapomínejme také na domácí Kláru Zelenkovou , Lucii Růžičkovou nebo loňskou vítězku kratší trasy (107 km) Lenku Vacvalovou.

Každopádně se máme příští víkend na co těšit. Zájemci mohou průběžný stav závodu sledovat na odkazu http://2018.tonerman.cz/p1.html