Běžecké akce v Železných horách sice zatím nejsou tak známé jako masovky v sousedních Žďárských vrších, ale také zde je jich nepočítaně. V sobotu začíná v Třemošnici na Chrudimsku další ročník zimního Železnohorského poháru v běhu, tedy v běhu do vrchu.

„Trať běhu není dlouhá, ale převýšení po prvním zahřívacím kilometru je výrazné,“ lákají pořadatelé běžce s tím, že vyhodnocení proběhne v útulné hospůdce.

Z trailových aktivit je znovu na jaře, v sobotu 18. května, připravovaná Údavská padesátka. Běh z Údav u Žďírce nad Doubravou přes nejvyšší vrcholy Železných hor jako je Vestec a Spálavka do cíle u běžecky proslulé restaurace Monaco u Slatiňan.

Aktivní je i Běžecký klub v Heřmanově Městci, který pořádá v krásném okolí města několik kratších běhů a vloni poprvé, tehdy v červnu, 50 mil Železnohorských.

"Stále více nadšenců se v zimě schází na úpatí Železných hor, aby zdolali nejvyšší kopce těchto hor. Již osmkrát se běžel Vánoční běh do vrchu v Třemošnici (3,6 kilometru se součtem stoupání dvě stě metrů). Časem se přidaly i další obce Bezděkov a Libice nad Doubravou a tak vznikl seriál běhů do vrchu Železnohorský pohár. Před rokem se připojila i obec Maleč.

Termíny dalších závodů jsou 12. ledna na Spálavku z Libic, 9. února Kubátecký běh v Malči a 23. února Železnohorák, běh na nejvyšší vrchol Vestec (688 m. n. m.) z Bezděkova," uvedl pořadatel seriálu Konrad a dodal: "Tento seriál se opírá o několik legend běžce Železnohoráka a Spálavky. Železnohorák běhal po vršcích Železných hor v bílém tílku, červených trenýrkách a čapce – zvané zmijovka. Proto všichni účastníci, kteří v tomto úboru absolvují finálový závod, jsou osvobozeni od vstupného do Železných hor (tedy startovného v tomto závodě).

Mladší sestra Spálavka mívala zelenou sukni a šátek. Jestliže máte chuť zaběhat si v závodním tempu nebo snad jen otestovat co zvládne vaše tělo, nezapomeňte začínáme v Třemošnici. Nebudete v tom sami, každého běhu se účastní přes sto závodníků."

Nutno dodat že borci z Železnohorák týmu dodržují ústrojovou kázeň i při letních závodech, ale místo kulicha mají zmijovou čelenku.

V loňském ročníku byli nejlepší běžci poháru Olga Krčálová z Polné, ta vyhrála druhý až čtvrtý závod, a David Kulhánek z Železnohorák týmu, který byl vloni nejlepší v Třemošnici.

www.sport-aktiv.cz

www.u50.unas.cz

podbeh.cz