Úspěch v závodě je u rekreačního běžce o náhodném rozhodnutí, troše štěstí a samo o silné vůli. Vyprávět o tom může pražský závodník Pavel Koloc, který obvykle v závodech běhá na konci startovního pole, ale letos sezónu uzavřel bednovým umístěním ve Vánočním půlmaratonu v Hradci Králové.

Závod měsíc před jeho konáním rozjeli bratři Volárové z Malšovy Lhoty, Honza je náš elitní triatlonista a Tomáš se věnuje hudbě, a tříokruhovou rovinatou lesní trať umístili do hradeckých lesů s místem startu a cíle u lesního bufetu U Vlka. Okruh měl přesně sedm kilometrů a pořadatelé doměřili i zbylé metry, aby délka byla požadovaných 21,1 kilometru. Noc i ráno před závodem propršelo, takže trať byla pěkně měkká, v pískových úsecích až nepříjemně, ale běhatelná a na samotný běh, na nějž se sjeli závodníci doslova z celé republiky, počasí sedlo.

„Kamarád mě informoval o novém závodě, a že by jsme se mohli téměř po roce zase utkat. Naposledy to bylo v lednovém Blaníku, kdy mi dal na frak,“ začal vyprávění Pavel.

"Sice jsem chvíli váhal, ale konkurenční závod byl stejně vzdálen od Prahy, ale tam byl start už v 10 a v Hradci ve dvanáct. Ráno jsem v pohodě udělal nákup a v deset vyrazil směr Hradec.

To jeho soupeř byl v místě startu hodinu a půl před startem: „Zahrál mi pěkně na nervy, už to vypadalo, že nepřijede a on se objeví 20 minut před startem. Navíc bylo vidět, že se na společný závod velmi těší.“

Před startem bylo oběma padesátníkům jasné, že na bednu nemají, ale dost prorocká byla Pavlova slova: „Člověk nikdy neví jak to dopadne a třeba někdo z těch lepších nedokončí.“

A přesně tak to nakonec bylo. Pavel Koloc svého kamaráda v čase pod 2,5 hodiny porazil a při vyhlašování se mohl radovat z třetího místa v kategorii. „Můj letošní poslední závod, ale takhle suprovou tečku jsem fakt nečekal.“

Celkové prvenství vybojoval Pavel Dušek za 1:24:40 (na foto s nejlepšími ženami) startující za pořadatelský tým Stříbrňáci, zřejmě podle Stříbrného rybníku, který se nachází v Malšově Lhotě a jako jeden z mála běžel jen v tričku a trenkách. Dvě kola běžel s Tomášem Horákem z Etriatlon týmu.

„V druhém kole jsem malinko pošetřil síly a ve třetím šel před soupeře a minimální náskok držel až do cíle,“ řekl k čtyřsekundovému rozdílu vítěz. O třetí místo ještě v polovině závěrečného okruhu bojovala trojice závodníků, která do cíle doběhla ve dvaceti sekundách. Třetí byl Tomáš Hak z Vítězně za 1:28:40. Čtvrtý Ondřej Wiedermann ztrácel šest sekund a pátý Lukáš Hamral dal 1:29:00.

Nejlepším čtyřicátníkem Luděk Novotný z Královedvorka za 1:33:41 a nad padesát triumfoval Josef Zálešák z Orla Vyškov – 1:34:09 před Brňákem Jiřím Maršálkem.

Nejlepší ženou Vánočního půlmaratonu byla Lucie Hladíková z SDH Nahořany za 1:40:35, druhá Natálie Grimová dala 1:45:42 a třetí Štěpánka Pohlová z Písku u Chlumce nad Cidlinou startující za hradecký Sokol 1:48:48.

Čtyřicátnice vyhrála Monika Andělová z Kolínská za 1:56:52 před domácí Evou Bernou – 2:08:16, která do cíle doběhla s manželem Vladimírem, který byl druhý v soutěži běžců s pejsky, v níž byl nejlepší Oldřich Klusoň za 1:39:58.

A nad 50 let vyhrála hradecká Zdenka Jonášová za 1:58:36. Soutěže tříčlenných štafet se zúčastnilo sedm týmů a Katka Kubiasová z Vlčkovic běžela dokonce ve dvou. Nejdříve odběhla první úsek v rodinné štafetě se syny, která byla nakonec za 1:40:38 třetí.

„Závod vyšel skvěle a hlavně splnil účel, nejmladší už spí a ti dva starší se ani neperou.“ A pak pomohla Evě Beránkové a Věře Píšové pokořit hranici dvou hodiny. Vyhrál tým ve složení Martina Pohořelá, Tomáš Hrbek a Karel Bočkaj za 1:34:38.

„Děkujeme všem za závodění a fandění! Počasí si s námi trochu hrálo, ale všichni jste to zmákli skvěle. Pro nás obrovská zkušenost a už víme, co všechno do příště vyladit. Samozřejmě taky objednáváme lepší počasí. Děkujeme za pomoc a trpělivost,“ uvedl po závodě Jan Volár.

„Bylo to super, krásná trať, perfektně značená, organizace na 1. Byl to můj první půlmaraton, ve třetím okruhu jsem si díky malé krizi říkala, že už nikdy více, ale už v cíli jsem to přehodnotila, takže za rok se těším,“ uvedla třeba Renata Rundová.