Po čtvrté uspořádali ve Vikýřovicích na Šumpersku na Silvestra běh pod názvem Vikýřovická 12, krosový závod po okolních kopcích o délce poctivých 12 kilometrů se součtem stoupání cca 200 metrů. Ve startovním poli samozřejmě převládali moravští běžci, ale dorazili i borci z celých východních Čech, z Liberecka a třeba i ze Slovenska a Polska.

Letos byl poprvé start i cíl na místním fotbalovém hřišti, vzhledem k tomu, že zdejší fotbalisté na podzim vstřelili 37 a dostali 32 branek byli oceněni i běžci, kteří proběhli cílem na těchto pozicích.

Závod není žádná pohodová procházka. Úvodní čtyři kilometry se téměř souvisle stoupalo, místy v dosti rozbahněném terénu. Stoupání v mírnějším duchu pokračovala až do půlky, poté následoval tříkilometrový sešup dolů, oběhnutí vodní nádrže Krásné, kde byla nádherně vidět práce bobra a místy to bylo na kluzkém terénu jenom krůček do vody. Závěr byl profilově lehčí, navíc na pevném terénu, teda dost převažoval beton, a místy byl i ostrý protivítr.

„Dříve jsme hráli na Silvestra ping pong a z hecu padl nápad udělat něco veselejšího, třeba běžecký závod,“ uvedl pořadatel Jan Směšný. Na otázku proč byla vybraná zrovna nelehká trať byla jednoduchá odpověď: „Taťka (moderátor závodu) běhá maratony a i proto jsme zvolili tuto.“ O tom, že má závod svoje kouzlo svědčí i letošní rekordní počet startujících, přes 170 v cíli, tedy téměř o čtyřicet více jak vloni.

V místě závodu vše klapalo jak má a podle plánu vyrazili běžci v jedenáct na trať. Na nové trati vyhrál při své premiéře ve Vikýřovické 12 Marek Minář startující za Andrlesport – 43:43. „Běžel jsem na čele s Tomášem Křivohlávkem (vítěz prvního ročníku) a unikl jsem mu zhruba na desátém kilometru,“ uvedl k rozhodujícímu momentu závodu Minář. Druhý závodník z Nového Malína dal 44:09.

Do pátého místa následovali další borci z vypsané kategorie do 29 let – Štěpán Kuriš ze Slavie Praha, vloni druhý, za 45.11, Miroslav Haltmar ze Štemberka – 45:27 a loňský a předloňský vítěz Jan Kostecký – 46.04. Celkově šestý byl nejlepší čtyřicátník Dušan Podroužek z Liberecka – 46:27, běžela i jeho manželka Eva, která zapsala čas 74:38.

„Trasa byla nádherná, sluncem prosvícená. Akorát jsem se po několikerém studování propozic přehlédla a byla přesvědčena, že 70 % trasy tvoří asfalt a 30 polní a lesní cesty, zatímco to bylo úplně naopak. Manžel mě v těch silničkách po doběhu moc nechválil.“

Druhým čtyřicátníkem byl známý šumperský maratonec Marek Procházka – 49:34 a pro třetí místo si přijel závodník z Polska Norbert Jachymczyk – 49:42.

Nejlepším třicátníkem byl na desátém místě šumperský Jiří Málek – 48:37 a v mužích nad 50 let vyhrál Ivo Procházka za 53:17 před loňským vítězem této kategorie Lubomírem Knápek ze Šumperka – 55:51.

Nejstarší účastník a výborný maratonec Václav Pur (63 let) byl v této kategorii dokonce pátý za 61:08.

V ženách suverénně obhájila prvenství šumperská Eva Filipiová. Celkově doběhla tato třicátnice, která byla letos pátou ženou českého maratonského mistrovství, na devatenáctém místě za 51:40. Čtyřiačtyřicátá byla nejlepší do třiceti let – Anežka Kopecká z pražské Slavie 54:38 a celkově třetí byla další třicátnice Lenka Dušková startující za Iscarex Česká Třebová, ale rovněž žijící na Šumpersku – 56:43.

Čtyřicátnice vyhrála Marcela Hloušková z Moravského Berouna za 57:34 před Pavlou Pospíšilovou a Annou Krátkou z pardubické Hvězdy a nad 50 let vyhrála Eva Vykydalová za 87:57.

V cíli byla pro každého účastníka připravena medaile závodu a ihned byl zájemcům vypsán i originální diplom. Součástí startovního balíčku byla mimo jiné i čelenka běhu a poukázka na výborný guláš s pivkem. Pozávodní komentáře jsou jenom pozitivní:

„Díky za super akci, nedá se nic vytknout. Je neskutečné s jakým nadšením a hlavně citem pro detail V12 pořádáte! Nové zázemí a nová trasa přidala závodu na atraktivitě.“ Dokonce se vyjádřili i přihlížející diváci: „Sledovali jsme vás, jak běžíte do kopce kolem skleníků (úvodní náročné stoupání hned za obcí). Jste jedničky – všichni do jednoho! Krásné zakončení roku a do toho nového Vám přejeme dvojnásobný elán!“