Už první týden v novém roce startuje pro milovníky závodního běhání na střední Moravě pěkně zostra – výběhem na „hanácký Mont Blanc“, jak se přezdívá známému vrchu s rozhlednou nad lázněmi a obcí Slatinice. Zimní běh přes Kosíř je již tradičně prvním závodem Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, jednoho z největších běžeckých seriálů u nás. Ten oproti loňsku opět o něco (konkrétně o dva kousky) nabobtnal a letos čítá hned 58 dílů, tedy více než je týdnů v roce.

Velká cena vytrvalců píše v tomto roce už své devětatřicáté pokračování, také v tomto ohledu obtížně hledá v tuzemsku konkurenci. Za její existencí stojí TJ Liga stovkařů Olomouc, sdružení amatérských kondičních a výkonnostních běžců především ze střední Moravy. Seriál míval dříve maximálně do dvacítky dílů, s příchodem velkého běžeckého boomu posledních let však postupně narůstal a již několikátým rokem atakuje hranici šedesáti závodů (tu si také pořadatelé s ohledem na termínové kapacity a síly účastníků určili jako nepřekročitelnou).

Mezi významné a oblíbené podniky sdružené pod hlavičku Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje patří vedle již zmíněného úvodního Zimního běhu přes Kosíř třeba také Rohálovská desítka nebo Jesenický maraton a půlmaraton.

Čímž se dostáváme k tomu, co charakterizuje Velkou cenu nejvíce, totiž pestrost. Z nabídky jejích závodů si totiž vybere opravdu každý: milovníci kratších vytrvaleckých tratí i opravdu dlouhých běhů, krosaři, vrchaři i asfaltáři a díky červencové Hudební pětce na dráze rovněž kovaní atletičtí vyznavači tartanu. A protože bezmála šedesátku závodních startů za rok přežije ve zdraví a optimální formě málokdo, bodování seriálu umožňuje usilovat o přední pozice i borcům, kteří svou formu ladí na menší porci ostrých kilometrů.

Naplno se boduje pouze v osmnácti závodech, přičemž se každému účastníkovi započítávají vždy jeho nejvyšší dosažené bodové zisky v aktuálním ročníku. Vítěz kategorie získává 70 bodů, další v pořadí mají bodový zisk odvozený od své časové ztráty na prvního. Jakýkoliv start nad oněch osmnáct navíc je oceněn pouze symbolickými dvěma bonifikačními body, jež však mohou v konečném pořadí hrát někdy i dosti významnou roli.

Protože je Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje seriálem skutečně celoročním, zahajuje počátkem ledna a končí v první polovině prosince, samotné slavnostní vyhlášení výsledků a ocenění těch nejlepších se odehrává vždy až na začátku dalšího roku. Pro odměnu si jde trojice medailistů v osmi vypsaných věkových kategoriích (pět mužských a tři ženské) a ceremoniál je zlatým hřebem malého běžeckého plesíku, na němž se všichni přátelsky sejdou, aby zhodnotili tu svou uplynulou sezonu. A naplno se vrhli do té nové…

Tedy všichni; spíše jen malé procento těch nejvěrnějších. Vzhledem k tomu, že alespoň jednoho závodu Velké ceny se účastní více než dva tisíce běžců, celá ta masa by se do sálu při slavnostním vyhlašování rozhodně nevešla.