Neskutečnou proměnou prošla v minulých měsících vytrvalkyně Maratonstavu Úpice Ivana Tezcan, za svobodna Škodová (na foto uprostřed). Už před startem nebraly lichotky nejen mužské části startovního pole 43. ročníku Novoročního běhu v Červeném Kostelci konce. Jednoduše by se daly formulovat: „Ivo, kam jsi dala kila?“

A Iva prozradila recept: „Vdala jsem se a manžel hrozně rád vaří. Ale jím jinak než dříve, vaří prostě zdravě a kila šla nějak sama dolů. Musím mu za to moc poděkovat.“ Dodala, že neběhá více než dříve, v cíli byla jako první žena. „Pro mě neskutečný zážitek. Nejlépe jsem zde byla za mlada snad druhá a osobák jsem si zlepšila o dvě minuty.“

Na členitém silničním okruhu za jarních teploty z Horního Kostelce přes Červený Kostelec okolo Devíti křížů a přes Rtyni v Podkrkonoší do cíle v Horním Kostelci, v této části čeká vytrvalce čtyřkilometrové stoupání, o délce 11,5 kilometru se součtem stoupání a tedy i klesání 250 metrů, dala Iva čas 50:58, tedy o více jak čtyři minuty lépe než vloni, kdy byla čtvrtá.

Druhá byla o generaci mladší devatenáctiletá Kamila Šimková z Bohdašína za 54:27 a třetí, stejně jako vloni, asi nejznámější z bedničkářek Jana Solánská, za svobodna Pechková, také z Maratonstavu – 54:58. Překvapivě čtvrtá byla veteránka nad 50 let Eva Jirásková z Lanškrouna startující za Maratonstav 57:23 a za ní doběhly „papírově lepší“ Daniela Tylšová z Maratonstavu a Jitka Kábrtová ze Studnice.

Hubeňour Jirka Doucha z Náchoda startující za pardubickou Hvězdu dal také během roku ještě několik kilo dolů, ale ten k tomu angažoval výživového poradce, a podává lepší výkony než za mlada. V závodě byl celkově třetí a vyhrál kategorii nad 40 let za 45:53.

Vzhledem k tomu, že nedorazil obhájce prvenství Kamil Krunka, posunuli se loňští bedničkáři o pozici. Vyhrál Milan Vlček z SK Nové Město nad Metují za 43:40 před domácím Vladislavem Dufkou – 45:25.

Největší osobností běhu je Petr Pechek, který zde vyhrál desetkrát, ale letos kvůli zranění na ruce radši na zasněžené trati neriskoval. Následuje Milan Krajč s devíti triumfy. Traťový rekord drží Norbert Smuda z Polska, který také za typicky zimních podmínek dal v roce 2001 čas 37:37 minuty.

Zázemí závodu byla tradičně v Základní škole v Horním Kostelci, kde bylo po závodě připraveno občerstvení, sprchy, vyhlášení výsledků a losování tomboly. Oceněn byl i nejstarší účastník. Tentokrát to byl Milan Vorel ze Slatiňan, který v 79 letech dal čas pod 1:44 hodiny.

Největší legendou běhu je jeho ředitel Hugo Frýba, který vyhrál úvodní ročníky a má absolvované všechny závody. Letos tento šedesátník zapsal 69:38, tedy o 4 minuty lépe jak vloni. Hanka Vacková dala 32 start. Také šedesátnice – 75:39, ta se teda osm minut zhoršila.

Karel Šklíba, také za mlada absolutní vítěz, nestartoval a zůstal na počtu třicet a Josef Krátký doprovázející v úvodu na trati Milana Vorla zapsal 25 účast v řadě za 1:25 hodiny.