Již tuto sobotu v 10 hodin dopoledne bude v areálu Na Pile nedaleko vlakového nádraží v Ostravici odstartován 8. ročník extrémního vytrvalostního závodu Renault – Kilpi 24 hodin na Lysé hoře, který organizuje známý horolezec a zkušený organizátor Libor Uher.

Jedná se o 24 hodin trvající extrémní horskou štafetu dvojic společně se sólo závodem jednotlivců, který je vyhlášen jako Zimní MČR v horském maratonu jednotlivců.

Poprvé se tato, dnes již legendární akce, konala v lednu 2012, tehdy ještě se základnou v hotelu Petr Bezruč v Malenovicích. Tehdy dokázal zvítězit populární Zbyněk Cypra, který na o něco jiné trati, než je ta současná, dokázal absolvovat 14 okruhů s celkovou délkou 168 km a převýšením 9842 m.

Od následujícího roku se zázemí závodu z organizačních důvodů přesunulo do Ostravice na hotel Sepetná a do přilehlých rekreačních zářízení. Délka okruhu se nepatrně zkrátilla na cca 11,5 km, ale zvětšilo se převýšení (764m) i náročnost trati, a tak vítězům následujících ročníků: Janu Zemaníkovi (2013 a 2014), Václavu Utínkovi (2015) či Petru Žákovskému (2016) stačilo k primátu vždy 13 okruhů. Nejrychleji, za 21:56 hodin, je zvládl právě Utínek, který měl ještě dostatek času na 14. okruh, ale zřejmě již chyběly nejen síly, ale i motivace.

V předloňském ročníku symbolicky uzavřel na tomto závodě svoji úspěšnou kariéru po dramatickém závěru Zbyněk Cypra, kterému v těžkých klimatických podmínkách a sypkém sněhu stačilo 12,5 okruhů.

Výkony v jednotlivých ročnících jsou opravdu jen těžko porovnatelné z důvodů rozdílného počasí i výšky sněhové pokrývky. A právě v loňském roce se závodníci dočkali velmi rychlé trati s teplotou okolo nuly a velmi tvrdým a tedy běhavým sněhovým podkladem. Toho dokázali vítězové využít k překonání dosavadních rekordních výkonů. Radek Chrobák, psycholog z nedalekého Frýdku – Místku, který o rok dříve tvrdě naháněl Cypru, se během noci dostal do čela závodu a vykroužil 14 okruhů v čase 23:05 hod.

Rekordní výkon předvedla také další „frýdečanka“ Petra Ševčíková, která stačilo na 11 okruhů jen 21:25 hod. a v „případě potřeby“ by jistě ještě jeden okruh přidala. Další úžasný rekord pak přidala dvojice Víťa Otevřel s Tomášem Svobodou, kteří dokázali zvládnout plných 17 kol za 23:18 hod.

Letošní ročník na rekordní rozhodně nevypadá. Na Lysé hoře leží téměř 230 cm sněhu, závodníci mohou očekávat teploty hluboko pod bodem mrazu (dle aktuální předpovědi až minus 11 stupňů) a ti, kteří se v těchto dnech pokoušeli trénovat na trati, se mnohdy bořili do sněhu až po pás a překonávali mnoho padlých stromů a větví. Ve startovní listině najdeme aktuálně 628 jednotlivců (z toho 143 žen) a 214 dvojic.

Kdo by měl patřit mezi největší favority letošního ročníku?

Na prvním místě musím určitě jmenovat obhájce titulu Radka Chrobáka, který tento okruh perfektně zná a charakter závodu mu silně vyhovuje. V loňském roce oslavil třicátiny vítězstvím na legendárním závodě 5 beskydských vrcholů, ale doběhl třeba i pátý na švýcarském Scénic trailu (113 km s převýšením 7,5 km).

Silně motivován bude loni druhý Zdeněk Hruška z Tísku, o kterém se povídá, že tuto zimu snad s trekovými holemi i spí. Ano, tak vážně bere přípravu na tento závod. Navíc má za sebou skvělou sezónu korunovanou stříbrem na výše jmenovaném Scenic trailu či vítězstvím na vyhlášené Pražské stovce.

A odepisovat nemůžeme ani další známe borce – třeba loni čtvrtého Kamila Bezděka (stříbro z Beskydské sedmičky) či jeho dlouhodobého parťáka Marka Novotného, Vladimíra Řeháka (na B7 bronzový) či stále ještě mladého Tomáše Štveráka, který by si určitě moc rád napravil reputaci po nepříliš povedené loňské sezóně. Po delší odmlce se na ultratrailové trati objeví i tak trochu nevyzpytatelný Petr Král z Ostravice, který v minulosti vyhrál třeba 24hodinovku Horské výzvy v Jeseníkách.

Loňská vítězka Petra Ševčíková má za sebou skvělou sezónu ověnčenou vítězstvími na Perun maratonu, Nízkotatranské stíhačce a Pražské stovce, či 22. místem na skyrunningovém mistrovství světa ve Skotsku, ale tentokrát dává přednost startu v kategorii dvojic, kde bude ve spolupráci se zkušenou Hanou Holoubkovou (mj. vítězka mixu z roku 2016) největší favoritkou ženské kategorie.

V sólo kategorii tak můžeme očekávat souboj Linda versus Linda. Linda Beniačová, Slovenka ze Žiliny, trvale žijící v Brně, je čtyřnásobnou vítězkou z let 2014–2017, bude chtít určitě odčinit loňský neúspěch, kdy snad podlehla „šílenému“ tempu Petry Ševčíkové a po 8. kole závod ukončila. Velké ambice má i Linda Tekeliová z Petřvaldu, nejrychlejší žena loňské Beskydské sedmičky, která loni uspěla v kategorii dvojic a na Facebooku udivuje svými neskutečnými tréninkovými výkony.

V závodě ale nebudou chybět ani loňské medailistky – Ivana Šlachtová ze Studénky (loni skvělých 11 okruhů, stejně jako vítězka) a Kateřina Klepáčová z Frýdku-Místku.

Na svou premiéru na tomto závodě se chystá i výborná ultratrailová běžkyně z Jeseníků – Eliška Kaniová (mj. dvojnásobná vítězka Pražské stovky či poháru ČSUT), která však tuto zimu z velké části promarodila.

Nebudou chybět ani další skvělé stovkařky Klára Zelenková a Nina Baláková z Prahy či beskydské běžkyně Veronika Tkáčová a Barbora Cichá.

Myslím, že v kategorii dvojic je letos o poznání slabší konkurence. Jednoznačně největšími favoriy jsou, na poslední chvíli se přihlásivší, Tomáš Svoboda s Ondrou Tabarkou. Zkušený Tomáš je loňský vítěz dvojic a také zlatý z Beskydské sedmičky 2015, výrazně mladší z dvojice – Ondra byl mimo jiné bronzový na prosincové Pražské stovce.

Kromě nich si dovolím jmenovat ještě další 4 týmy – Martin Macíček s Erikem Juračákem skončili loni 4. s 15 okruhy. Své kvality v minulosti prokázali i Matěj Urbaczka s Mirkem Pištěkem.

A ambice na bednou mohou mít i dvojky Jan Žídek – Michal Kuchař a Miroslav Vančura – Martin Rozkydal (stříbrní v roce 2016).

Ani ve startovce ženských dvojic jsem si příliš nevybral. Za již výše zmiňovanými hlavnimi favoritkami Ševčíková-Holoubková by mohly bojovat Veronika Magnusková s Barborou Macurovou (ta aktuálně vede pořadí Lysacupu) a Aneta Nováková s Monikou Gemelovou.

O něco silněji je přece jen obsazena kategorie smíšených dvojic. Nechybí v ní loňský vítězný tým Martin a Gabriela Plačkovi z Brezové pod Bradlom (15 okruhů !), ani další silný slovenský tým Katarína Lovrantová – Tomáš Szabo (vítězové 2017). S nimi se utkají třeba Miroslav Jančík a Marie Zelená (dvojnásobná vítězka B7 a loňské Jesenické stovky), Alena Hénková s Patrikem Mozolou a Kateřina Hollá s Nikolou Ivanovem. V popředí se může pohybovat i Matěj Bernát s Julií Rampírovou. Její matka Klára vyhrála LH24 již v roce 2013 a ani tentokrát nebude na startu chybět – společně s manželem Pavlem ovšem již bez vítězných ambicí.