O tomto víkendu proběhl v Ostravici již 8. ročník extrémního vytrvalostního závodu Renault – Kilpi 24 hodin na Lysé hoře, který organizuje známý horolezec a zkušený organizátor Libor Uher. Jedná se o 24 hodin trvající extrémní horskou štafetu dvojic společně s mistrovským sólo závodem jednotlivců. V sobotu krátce po 10. hodině dopoledne se v areálu místní Pily vydalo více než tisíc účastníků v kategoriích jednotlivců a dvojic na zdolávání 11,5kilometrového okruhu s převýšením 764 m vedoucí přes vrchol nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd.

Letošní počasí sice účastníky nepřekvapilo vysokými mrazy, ale právě postupným oteplováním a velmi vysokou vrstvou sypkého sněhu (na vrcholu až 220 cm), díky kterému byla letošní trať velmi náročná, zvláště v seběhu z Lukšince na Albínovo náměstí.

Již od prvních okruhů udával nejrychlejší tempo jeden z favoritů – Zdeněk Hruška z Tísku, který se letos netajil tím, že LH24 je pro něj zimní prioritou. Naopak obhájce loňského titulu Radek Chrobák z Frýdku-Místku začal tak, jak je u něj zvykem, poněkud rozvážněji a postupně se propracovává dopředu. Okolo 21. hodiny večerní ale již předbíhá, do té doby vedoucího Hrušku, a pomaloučku, minutu po minutě náskok zvyšuje. Nad ránem, kdy se zdá být téměř jisté, že o prvních 2 místech je rozhodnuto, přichází ale neuvěřitelný závěr Petra Krále z Ostravice, který se na ultratrailové závody vrací po delší odmlce. Okruh od okruhu zrychluje, náskok vedoucích závodníků se stále zmenšuje. Ve 12. okruhu se přežene kolem vyčerpaného Hrušky a také ztrátu na vedoucího Chrobáka sráží na pouhých 14 minut. Radek ale ještě dokáže reagovat závěrečným zrychlením a o vítězství s dokončenými 13 okruhy se již připravit nenechá.

Oproti loňskému ročníku absolvuje, díky zhoršeným podmínkám, většina závodníků všech kategorií , minimálně o 1 okruh méně.

Velmi zajímavý průběh má i závod žen. Hned po startu jde do čela Eliška Kaniová z Lipové-lázní a jejímu tempu v prvních okruzích nikdo nestačí. Krok se snaží držet jen maličká a lehoučká Barbora Cichá, původem z Dolní Lutyně, v současnosti žijící a trénující v Brně. Její ztráta se v průběhu večera a noci pohybuje téměř stabilně okolo 15 minut. Více než 9 okruhů krouží na čela Kaniová, ale při 10. výstupu na Lysou zahajuje Cichá velký útok a využívá krize své soupeřky. Nakonec dokáže uzavřít 11 okruh, zatímco její velké soupeřce, která závěr již jen dochází, k tomu pár minut schází. Obě děvčata končí v celkovém pořadí dokonce na 8. a 9. místě v absolutním pořadí. S jedním okruhem méně končí na 3. místě Linda Tekeliová.

Prvním 3 mužům a ženám byly při nedělním ceremoniálu v areálu ostravické Pily uděleny medaile ze Zimního mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců.

V závodě dvojic si mezi muži počíná suverénně favorizovaná dvojice Ondřej Tabarka – Tomáš Svoboda (X-trail Rychlohrad – 15 okruhů) a s přehledem odráží i nápor zahraničních týmů ze Slovenska (Szabo – Krajčovič) i Polska ( D.a P.Jakubczykové). Zcela suverénně si počíná i nejlepší ženská dvojice Petra Ševčíková (loňská vítězka sólo závodu žen) s Hanou Holoubkovou a jejich 14 okruhů stačí i na 5.místo mezi muži. V mixech je pak nejrychlejší mladá dvojice Matěj Bernát s Julií Rampírovou (rovněž 14 kol).

Několik účastníků závodu muselo být v jeho průběhu ošetřeno s méně vážnými zraněními končetin.

Výsledky

Foto Lukáš Podolák

Foto Lukáš Podolák- neděle