Čtyřdílný Železnohorský pohár v běhu do vrchu, do jehož hodnocení se počítají tři nejlepší umístění, pokračoval třetím závodem, kterým byl Kubátecký běh v Malči u Chotěboře o délce čtyř kilometrů a se součtem stoupání 250 metrů.

Letos potřetí nenašla na zasněžené trati v soutěži žen přemožitelku nejlepší veteránka poháru Olga Krčálová z Polné v čase 23:11, celkově byla šestnáctá. Stejně jako v minulém závodě byla druhá další zkušená běžkyně Janička Klinecká z Hlinska – 24:19. Obě mají před závěrečným závodem i toto pohárové umístění jisté.

Na třetí místo je více kandidátek a mezi nimi je i třetí a nejlepší mladá závodnice Alena Voborníková z SK Chotěboř – 24:58.

Absolutním vítězem Kubáteckého běhu se stal domácí Michal Pradáč za 20:34 (na foto), jeho tatínek Leoš byl ředitelem závodu a doběhl celkově na sedmém místě za 21:42. Druhý Tomáš Stuna z Železnohorák týmu dal 21:00 a třetí, vedoucí závodník poháru, Patrik Novák z Bobr Bike Liblice dosáhl času 21:13.

Po závěrečném klání, které se pod názvem Železnohorák – běh z Bezděkova u Chotěboře na nejvyšší vrchol Železných hor Vestec uskuteční 23. února, bude v poháru velmi pravděpodobně vše zcela jinak. Pradáč má zatím jen dva starty – první a druhé místo. A ve hře je samozřejmě i vítěz obou úvodních klání David Kulhánek z Železnohorák týmu, který byl tentokrát na cyklistickém soustředění ve Španělsku. Navíc při bodové rovnosti rozhoduje o umístění lepší výsledek ve finálovém závodě v Bezděkově.