Celý týden jarní počasí a na sobotu se jako obvykle ochladilo. Ale v Grymově přivítalo ráno vytrvalce přece jen vcelku ideální počasí. Snad poprvé, co se závod pořádá, tam nefoukalo, teplota vyskočila nad pět stupňů a dokonce trochu sem a tam probleskovalo i sluníčko. No radost v takových podmínkách běžet.

Tomáš Blaha si závod odtáhl sám

Tak to vypadalo na trati. Asi po kilometru se ze závodního pole oddělil Tomáš Blaha /AK Asics Kroměříž – 33:09/ a s nikým neohrožován si doběhl pro prvenství.

Druhé místo si po celý závod bezpečně kontroloval Pavel Dvořák /AK Prostějov – 33:48/. Také on předvedl skvělý výkon.

Až o třetí místo se strhl velký boj. Po celá 4 kola se držela pohromadě početná skupina výkonnostně vyrovnaných běžců. Pak ovšem 400 metrů před cílem všechny zaskočil rychlým nástupem Lukáš Koudelka /AK Drnovice – 35:34/ a po drtivém finiši si doběhl pro třetí místo.

Petra Kamínková si v Grymově spravila náladu

Celkem jasné bylo již na startu, že Petra Kamínková /Svatý Kopeček – 37:39/ bezpečně s velkým náskokem zvítězí. V podstatě si držela vyrovnané tempo a závodila jako obvykle jen s muži.

Fantasticky ovšem běžela Jana Matějíková /Liga 100 Olomouc – 39:28/ , která stejně jako třetí Lenka Dušková /Iscarex Česká Třebová – 39:53/ prolomila hranici 40 minut na 10 km.

Ve Velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje se jede naplno

Již 11. ročník Grymovské desítky připravili v okolí Bečvy členové SK SALIX Grymov. Závod je zařazený jako osmý v pořadí do letošní Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Letos stál opět ředitel závodu Petr Kučera na startu. Kvůli nemoci neběžel minulou sobotu Rohálovskou desítku teprve si testoval, jak na to vlastně je. Je vidět, že mu ještě něco do bývalé formy přece jen schází. Nedokázal udržet nasazené tempo a tentokrát se v čelní skupině vytrvalců až do cíle nedoběhl.

Závodníky čekaly v Grymově tradiční čtyři rovinaté okruhy po okolních asfaltových silnicích, vlastně cyklistických stezkách a samozřejmě také podél břehu Bečvy v celkové délce 10 km.

Ideální běžecké počasí na první sobotu v březnu

Je dobré již předem říct, že na přesné desítce v Grymově se dá běžet opravdu hodně svižně. A letos si sedly i podmínky, tak se všichni snažili zaběhnout si slušné časy hned na začátku jara a je nutné podotknout, že se to celkem dost velkému počtu běžců podařilo. Zejména ženy se pak předvedly ve výborném světle.

„Od začátku jsem si držel rovnoměrné tempo a snažil se dosáhnout dobrého času,“ říkal mi v cíli Tomáš Blaha. „Mrzí mě, že jsem trochu na trati přece jen zpomalil a už se mi v posledním kole nepodařilo zrychlit tak, abych se dostal pod 33 minut.“

„Škoda, že jsme nešli s Tomášem alespoň první dvě kola spolu. Jemu by to pomohlo a mně také,“ litoval hned po doběhu Pavel Dvořák. „Ale i tak jsem s dosaženým časem velmi spokojený.“

„Běžel jsem pořád ve skupině. Jen první kolo jsem táhl, aby se udrželo tempo, pak už jsme se střídali a až v koncovce se mi podařilo kluky zaskočit,“ nadšeně zhodnotil svoji strategii v závodě mimořádně spokojený Lukáš Koudelka. „A navíc jsem si dnes zaběhl osobák na této trati,“ dodal ještě a závěr.

„Dnes už to bylo mnohem lepší než minulý týden v Prusinovicích,“ přiznala se mi Petra Kamínková. „Měla jsem z běhu konečně dobrý pocit a hlavně cítila, jak už mi to běží. Z toho mám velkou radost.“

„Už jsem nedoufala, že se mi někdy podaří prolomit hranici 40 minut,“ nadšeně komentovala svůj výkon Jana Matějíková. „Je to skoro neuvěřitelné, že se mi to dnes konečně povedlo,“ zářila Jana radostí za cílem jako sluníčko v létě.

„Jsem tu poprvé a hodně mě překvapilo, jak je trasa rychlá,“ řekla mi Jana Dušková při vyhlašování vítězů. „A ten čas, co jsem zde zaběhla, s tím jsem mimořádně spokojená.“

A myslím, že všichni borci na trati byli většinou spokojení. Nejen kvůli dosaženým kvalitním časům, protože do Grymova se nejezdí jen pro výkony, ale také pro pohodu rodinných závodů. A té se jim tam vždy od nadšeného ředitele této akce Petra Kučery a ostatních organizátorů dostane měrou vrchovatou.