Díky zrušení zákazu vstupu po úspěšném vymýcení epidemie afrického moru prasat se mohla trasa 3. závodu zlínského běžeckého seriálu, Josefského běhu, po dvou letech opět vrátit na tradiční místo. V sobotu 16. března dorazilo do Zlína na kopec k zahrádkářské kolonii na Burešově 198 závodníků (z toho 47 žen) na delší trať a 62 (z toho 23 žen) na kratší.

Jedinou změnou na 32. ročníku tohoto závodu bylo nahrazení tradičního obrátkového 5-ti km okruhu s otočkou v Přílukách za 5 km okruh. Ten se v rámci hlavního závodu na 10 km běžel 2×. Na své si ale přišli i příznivci pětky, kteří měli závod na 1 okruh a díky letošní NOVINCE i oni bodují do seriálu.

Po týdnu deštivého počasí, kdy ještě v noci sprchlo, ráno čekala běžce stále zatažená obloha a teplota kolem 7°C. Po hromadném startu v 10 hodin to tak byla chvílemi tlačenice na prvním kilometru po šotolinové vrstevnicové cestě při kličkování mezi kalužemi a bahnem. Pak se ale z cesty seběhlo do lesa na dosti rozbahněnou pěšinu a po 300 m, po přeběhnutí potůčku se profil asfaltky přes Štákovy Paseky citelně zvedl.

Nad Pasekami se cesta narovnala a po naběhnutí na cestu od Příluk profil ve 2. polovině okruhu po Cyrilometodějské stezce převážně lehce klesal. Po odbočení ze stezky do cíle zbývalo zvládnout dešti pořádně rozbahněný seběh, ze kterého se po proběhnutí 260 párů nohou v prvním kole stala slušná klouzačka.

Během prvního kola vznikla vedoucí pětice mužů ve složení Kolárik, Navrátil, Hradil, Václavík a Janečka. Ve druhém stoupání na Štákovy Paseky se ale skupinka rozpadla, když začal ztrácet Janečka s Václavíkem a na vrcholu zůstali už jen Navrátil s Kolárikem. Navrátil jako vynikající silniční běžec si v seběhu po asfaltce vypracoval kilometr před cílem náskok cca 3 vteřiny. V posledním kopečku 800 m před cílem ale Jan Kolárik (Edhouse.cz) zafinišoval a podařilo se mu dostat před Navrátila. V terénním seběhu mohl využít zkušeností a výhod terénní obuvi z orientačního běhu a zvítězil v čase 37:10.

Tomáš Navrátil (AK Asics Kroměříž) – 37:42 v závěru na vítěze ztratil 32 vteřin a obsadil 2. místo. Jako třetí za 37:56 doběhl Pavel Hradil, čtvrtý Filip Václavík (oba Titan Trilife) – 38:07 a páté místo obsadil Svatopluk Janečka (Ski Turist Velké Karlovice) – 38:28.

Mezi ženami se situace začala brzy vyvíjet celkem jednoznačně, když všem soupeřkám po úvodním kilometru odskočila Helena Kotopulu. Ještě ve stoupání na Paseky ji měla v dohledu Silvie Zvonková, která se snažila udržovat minimální ztrátu a přitom si hlídala za ní běžící Janu Žaludkovou. Během závodu už ke změně nedošlo, jen vítězná Helena Kotopulu (Titan Trilife) náskok postupně navýšila na 2:14 a zvítězila jako celkově 30. za 43:30.

Druhá doběhla Silvie Zvonková (ZVONEK SPORT Valašské Klobouky) – 45:44 před Janou Žaludkovou (-) – 48:11. Čtvrtou ženou v cíli byla Lucia Friedlaenderová (Sykora running) – 48:56 a pátá Renata Hlaváčová (Fetrock Zlín) – 49:58.

Po doběhu hlavního závodu, uspořádaného Běhy Zlín v čele s Jirkou Prokopem a jeho týmem, se mohli všichni občerstvit polévkou a čajem a následovalo vyhlášení. Jako první výsledků seriálu za rok 2018. Vyhlášeni byli první 3 běžci v 5 kategoriích mužů a první 3 běžkyně ve 3 kategoriích žen.

Od roku 2013 přebírá nejlepší tým putovní pohár. V uplynulé sezóně 2018 to byl tým ZVONEK SPORT Valašské Klobouky a za rok 2018 si poprvé převzala putovní pohár také nejlepší žena – Lucia Friedlaenderová a nejlepší muž Svatopluk Janečka.

Během vyhlašování za rok 2018 sice začalo opět drobně poprchávat, ale to nikoho při vyhlašování výsledků Josefského běhu na 10 a 5 km nemohlo zastavit.

Na 5 km trati celkově s náskokem 42 vteřin za 21:38 zvítězil Stanislav Chadim (TJ Jiskra Otrokovice), 2. doběhl Roman Janoš – 22:20 a 3. Josef Sába – 22:45. Nejlepší ženou s náskokem bez 5 vteřin 3 minuty byla celkově 10. Kateřina Mitáčková – 24:38 před Eliškou Slovenčíkovou – 27:33. Ve stejném čase finišovala třetí Jana Otavová (Slawex runners).

Seriál bude pokračovat za necelý měsíc v sobotu 13. dubna ve Zlíně Lesní hodinovkou. Startovat se bude v 10 hodin od altánu U Spáleného dubu a trasa vede po vrstevnicovém kilometrovém okruhu v lese na kopci nad Lesní čtvrtí. Držitelem rekordu 17 980 m na této trati z roku 1996 je Martin Sadílek.

Na závěr ještě jedno připomenutí – využijte možnost přihlášení předem a ušetřit tak peníze za startovné.

Výsledky a další informace o zlínském běžeckém seriálu najdete na www.behyzlin.cz