Letitou tradici má Běh za břehem, zřejmě břehem Moravské Sázavy, v Zábřehu na Moravě, letos druhý závod Iscarex Cupu. Letošní ročník sedmikilometrového rychlého silničního závodu, pouze v druhé polovina byla dvě mírná stoupání se součtem 38 metrů, přilákal i rekordní počet startujících, přes 150 v hlavním závodě. Samostatně proběhla dětská klání.

Sympatické startovné padesát korun, teplé zázemí s občerstvením v budově gymnázia, dopoledne nebylo v předpovědi avizovaných dvacet stupňů, naopak v těchto místech mlha a nevlídno, to byly hlavní klady závodu.

Závodu se zúčastnila i nejstarší česká běhající vytrvalkyně Magda Jelínková (74 let) z Černilova u Hradce Králové a byla druhá nad 60 let a dokázala pár běžců porazit, když sedmičku dala za 49:21. "Myslím si že jsem měla i dost štěstí. V druhé půlce, když se pole natáhlo, jsem chvíli zůstala na trati sama. Někde byly sice vidět tak dva roky staré šipky, ale … Pořadatelé stojící na křižovatkách byli dost pasivní a nás neznalé trati nikam nesměrovali. Měla jsem však štěstí, že jsem se téměř dotáhla na dalšího běžce a mohla jsem se podle něj řídit. " Jako rovněž poprvé zde startující musím s jejím názorem souhlasit.

Pro celkové prvenství si přijel jeden z našich nejlepší běžců Jan Janů, který sice má trvalé bydliště na Vysočine, ale startuje za Hvězdu Pardubice a v tomto městě i studuje. „V Šumperku mám přítelkyni, tak jsem návštěvu u ní spojil se závodem,“ řekl vítěz, který dosáhl času 23:00. Druhý byl Martin Timko ze Slavie Praha za 23:26 a třetí Ondřej Jílek za 23:46. Soutěž žen ovládla vytrvalkyně Iscarexu Česká Třebová Lenka Dušková, která však nyní žije na Šumpersku a vyhrála netradičně vypsanou kategorii 35 – 49 let – 28:14.

Právě nezveřejnění výsledků před vyhlašováním přineslo některým čtyřicátnicím, které si nepřečetly propozice, nečekané překvapení, protože čekaly, že budou na bedně. A následovalo dotazování proč tomu je jinak. Opačný případ to byl pro Annu Krátkou ze Svitav reprezentující Hvězdu Pardubice, která vyhrála kategorii padesátnic . „O bedně jsem sice uvažovala i kdyby byla klasická kategorie nad 45 let, ale že vyhraji je pro mě milé překvapení.“ Celkově v ženách osmá za 32:16. Druhá v této kategorii byla Eva Jirásková z pardubického Lanškrouna za 35:13 a třetí další Svitavačka Iva Pešlová za 38:20.

Tím úspěšně vystoupení běžců z Pardubicka neskočilo. Přímo z krajského města dorazil legendární Milan Holický (na foto uprostřed), který za mlada běhal desítku kolem 31 minut, a vyhrál padesátníky za 28:06. A stejně jako v sobotu v Kunčině v úvodním závodě Iscarex Cupu byl nejlepším sedmdesátníkem Miroslav Krummer z Ostrova u Lanškrouna za 37:09.

Výsledky

Foto – Iscarex