Pod novým názvem Neflákej se – Hradecká míle začal druhý ročník seriálu běžeckých závodů, který je pořádán v Hradci Králové. Pořadateli jsou bratři Volárové a jejich kamarádi. Jan patří mezi naše elitní triatlonisty a usiluje o účast na příští olympiádě, Tomáš se věnuje hudbě. „Letos bude v seriálu 14 závodů a aby to bylo pestřejší budeme je pořádat na různých místech,“ řekl Honza Volár. Stříbrňáci, zřejmě podle Stříbrného rybníku od něhož nedaleko bydlí, se jmenuje jejich spolek, vloni úspěšně uspořádali i lesní Vánoční půlmaraton a tuto akci chtějí zopakovat letos 21. prosince.

Úvodní klání Hradecké míle se uskutečnilo na rovinaté trati v Šimkových sadech, tedy v centru města. Pořadatelé připravili v parku kryté zázemí a bohaté občerstvení. Bylo možno běžet jedno kolo, míli, nebo tři kola – pět kilometrů.

Ve stylu start cíl a v pěkném čase 16:33 vyhrál junior Michael Smutný z Nového Města pod Smrkem (na foto v první řadě se slunečními brýlemi). I druhý závodník, domácí Václav Tomíček (st. 14) , běžel sólo 17:33. Za nimi však probíhala bitva o třetí místo. Do závěrečného okruhu vbíhala trojice, do cílové rovinky se vřítila dvojice a nakonec téměř dvoumetrový Michal Buršík (18:39, st. č. 99), který udával tempo, prohrál koncovku s Janem Lněničkou (18:35. st. č. 21) . Pátý Václav Kahl dal 18:43.

Ještě větší bitvu svedly dvě nejlepší ženy. Po prvním kole sice vedla s desetimetrovým náskokem Barbora Zoubková z MC Český ráj, ale během druhého kola se na dotáhla veteránka Katka Kubiasová a ztrácela neustále ty pověstné dva tři kroky. Katka (20:25) zabrala ještě ve finiši, téměř se dostala na úroveň soupeřky, a zdálo se, že půjde na první místo, ale i tento atak Bára (20:24) odvrátila. Děvčata si tak zopakoval měsíc starý souboj, se stejným výsledkem, z hradeckého HaKi Runu. Třetí ženou byla Klára Krejčí za 22:53.

Závodu se zúčastnili i celé rodinné týmy jako třeba Berní. Tatík Vladimír běžel první kolo se synem (míli dal za 10:48) , pak pokračoval sám, aby se na pětce dotáhl na manželku Evu, která si časem 26:44 dala osobák na této trati. Míli vyhrál za 5:58 Jan Chlupáč z Železného Brodu.

Další závod seriálu Neflákej se – Hradecká míle se uskuteční ve středu 3. dubna od 18 hodin u lesního bufetu u Vlka, který se nachází kilometr od hradeckého lesního hřbitova v Malšovicích, kde je parkoviště pro auta a do zázemí akce je nutné dojít. Od hlavních nádraží do Malšovic jezdí linka číslo 9, ale po 17 hodině už nezajíždí k lesnímu hřbitovu, takže od zastávky Na Občinách je nutné si dát rozklus přes dva kilometry.