Ostré závodní tréninky jsou tady. Po zimní pauze se totiž k životu probouzí brněnský běžecký seriál Triexpert Cup. Populární středeční podnik startuje svůj už 23. ročník ve středu 17. dubna dráhovou pětkou na stadionu Pod Palackého vrchem. Poslední díl pak přijde na řadu v září v Pisárkách. Online registrace na celý pohár končí 10. dubna a balíček všech dvaceti závodů vyjde na 1400 korun, takže předplatitelé ušetří tisícovku. „Aktuálně máme asi 230 přihlášek, další zájemci mají ještě chvíli čas,“ hlásí ředitel poháru Jan Huppert.

Tým Triexpert Cupu, který Český atletický svaz loni vyhlásil jako pátý nejlepší běžecký seriál u nás, přichází s lákavou novinkou. Vedle osvědčených tratí totiž přichází s novou lokalitou. Hned třetí díl 15. května zavede účastníky do Centra Kociánka v Králově Poli. „Průběžně o nových tratích přemýšlíme. Jenže najít v Brně místo, aby vyhovovalo závodu pro tři sta lidí, není úplně jednoduché. Problém představují třeba parkovací místa,“ jmenuje Huppert.

Kociánka letos slaví stoleté výročí, proto tam pořadatelé pohár přivedli. „Chceme pomoc dobré věci, závod bude spojený s charitou. Zároveň bychom chtěli lidem areál Kociánky představit. Mnoho Brňáků ani neví, že zde takové úžasné centrum máme. S nabídkou se nám ozval sám pan ředitel Tomáš Komárek, který občas běhá naše závody. Veškeré podrobnosti o závodě si zatím necháváme jako překvapení, ale už nyní mohu prozradit, že půjde o závod, který jsme na Triexpert Cupu ještě neměli,“ láká ředitel.

Loni se dvaceti závodů zúčastnilo 5851 běžců, což představuje průměr téměř tří set účastníků na jeden závod. Do poháru zasáhla bezmála tisícovka unikátních běžců. Nejvíc jich přitom nastoupilo v Pisárkách 394. „Tam a v Obřanech máme tradičně nejsilnější účast. Uvidíme, kolik běžců přitáhne Kociánka,“ podotýká ředitel.

Běhá se každou středu, start je obvykle v šest hodin večer. Výjimku představují první dvě sváteční středy v květnu, kdy se neběží. Dráhové závody a díl v areálu Kociánka mají také pozměněný čas startu. Startovné na jeden závod vyjde na 120 korun, obsahuje však servis, který je běžný na mnohem dražších podnicích. „Čipová časomíra s realtime měřením, úschovna, občerstvení po závodě, mobilní toalety, záchranáři, pořadatelé na trati, výsledky ihned po závodě, slavnostní vyhlášení na konci poháru, to vše nabízíme,“ jmenuje Huppert.

Loni celkové pořadí poprvé opanoval Vlastimil Lysák. Známý brněnský svalovec se při neúplné účasti předešlých lídrů Jiřích Čípy a Petra radoval z výhry hned v devíti dílech. Atak sportovního terminátora na nejvyšší příčky se dá čekat i letos. „Mám zprávy, že Vlastík by se opět měl účastnit. Stejně tak další stálice poháru Lukáš Soural. Uvidíme, zda se objeví někdo nový,“ uzavírá Huppert.

Veškeré informace o poháru: https://www.triexpertcup.cz/