O překvapení se ve finiši Pardubického vinařského půlmaratonu postaral Jiří Homoláč. O pět vteřin totiž porazil Keňana Biwota a cílovou pásku proťal jako první. Titul domácího mistra je ve správných rukách.

Vítězný čas běžce reprezentujícího klub VSK Univerzita Brno byl 1:04:28, jen o pětadvacet vteřin pomalejší než před týdnem v Praze. Když běžel ještě kilometr před cílem bok po boku s Afričanem, málokdo by si na jeho vítězství vsadil. „Trávím hodně času v Keni, jsem už tak trochu jeden z nich,“ řekl po závodě s úsměvem Homoláč.

Na stupně vítězů s ním stáli tradiční medailisté Vít Pavlišta (AC Slovan Liberec), který ztratil dvě minuty a pětatřicet vteřin a v čase 1:08:44 doběhnuvší Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice). Oba půlmaratón v Praze vynechali, aby se připravili co nejlépe na mistrovství republiky. „Dva půlmaratóny týden za sebou mi nepřijdou úplně rozumný. Ale Jirka má naběháno a zaběhl oba hodně solidně,“ zhodnotil v cíli Vít Pavlišta. Sám zkusil běžet s Keňany prvních pět kilometrů, pak na něj ale bylo tempo lehce nad tři minuty na kilometr až příliš rychlé a zpomalil, zbytek závodu už běžel osamocen.

Zatímco Homoláč se svými olympijskými ambicemi netají, Pavlišta je v plánech skromnější. Zatím se prý ani jinak podrobně nezajímal, co by mu zajistilo letenku do Tokia. „Pořád běhám, baví mě to a chci se zlepšovat, ale nevím, jestli to bude na nějaké top výkony. Třeba jo,“ uvedl mnohoznačně.

Pár vteřin za stupni vítězů pak skončili Luboš Gaisl v dresu AC Trutnov a Jan Kohut reprezentující VSK Univerzita Brno. Ve skupince bojující o třetí místo se zpočátku drželi i Jan Kreisinger a Jiří Šacl, oba však svorně nedoběhli.

Petro? Já jsem Tereza

Zatímco mezi muži dopadl závod podle očekávání, mistrovský závod žen skončil velkým překvapením. Všechny favoritky dokázala překvapit Tereza Hrochová z AK Škoda Plzeň, která získala titul díky času 1:16:12. Mezi ženami doběhla hned za dvojicí Keňanek. Jak velké překvapení je její výhra dokumentuje situace na stupních vítězů, při rozhovoru byla oslovena jiným jménem. „Běžela jsem tak, jak mi řekl trenér,“ prozradila vítězka na stupních vítězů svojí taktiku. Ta byla vskutku jednoduchá – držet se nejlepších soupeřek dokud to půjde, a pak se uvidí.

Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava ztratila na vítězku osmapadesát vteřin a získala stříbro. Třetí pak byla Hana Homolková (TJ Nové Město na Moravě), na třetí místo jí pomohl čas 1:18:28. Další favoritky Adéla Stránská (Českotřebovský běžecký klub ISCAREX) a Ivana Sekyrová z AK Sokolov skončily pod stupni vítězů na čtvrtém a pátém místě, olomoucká Petra Kamínková závod nedokončila.

Do cíle půlmaratonu doběhlo více než 1250 běžců a běžkyň, velký aplaus v cíli sklízely týmy, které doprovázely handicapované účastníky. Rychlý zásad zdravotníků si vyžádala situace zhruba hodinu a půl po startu, kdy pod Zelenou bránou vedoucí na náměstí skončil na zemi jeden z účastníků. Vše se ale obešlo bez jakýchkoliv následků.

Vedle půlmaratonu, který se v Pardubicích běžel již po jedenácté, se závodilo také na koloběžkách (těch jelo skoro sto padesát) a handbicích, téměř pět set účasníků běželo desítku. Na té byl nejrychlejší nestárnoucí Robert Štefko, s časem 34:45 neměl konkurenci. Jinak byla ale na čele konkurence slabší, čas pod čtyřicet minut by stačil na první pětku pořadí. Stejně jako v případě půlmaratonu, i na desítce byl součástí závod týmů, v jehož rámci se sčítaly čas čtyř běžců.

Výsledky