Rozběhlé jaro koncem týdne přibrzdila studená fronta a v sobotu 13. dubna se teplota dostala jen 3 stupně nad nulu. Účastníci 4. závodu zlínského běžeckého seriálu se tak snad poprvé v 38-mi leté historii Zlínské lesní hodinovky scházeli za tak chladného počasí. Navíc drobný déšť cestou od prezentace na zlínské hvězdárně k místu startu o 500 m dál a 50 m výše u Altánu U Spáleného dubu přecházel ve sněžení.

Přesto svou účastí na jediné hodinovce v ČR, která se běhá v lese, opět vylepšili její rekordní účast, když jich přišlo celkem 132, včetně 34 žen. Trať tvořil rovinatý vrstevnicový kilometrový okruh po lesních pěšinách nad Lesní čtvrtí na kopci nad Zlínem. Po 10 hodině byl závod na rovných 60 minut hromadně odstartován. I přes početné startovní pole a místy zúženou pěšinu mezi stromy se běžci rychle roztáhli a dalo se celkem bez problémů předbíhat.

Už po úvodním kole všem podběhla trojice ve složení Milan Zvonek, Svatopluk Janečka a Andrej Višněvský. Takto to vydrželo 5 kol, ale během 6 km začal Milan Zvonek ztrácet a do sedmého kilometrového okruhu už nabíhala jen vedoucí dvojice Janečka – Višněvský s náskokem cca 30 m.

Oba se na čele po zbytek závodu střídali a 2 minuty před koncem závodu spolu nabíhali do 17 kola. Po 300 metrech širší pěšinou se v rozhodující chvíli před odbočkou na úzkou stezku dostal do čela Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice) a v následném mírném seběhu si vytvořil náskok 30 m. Signál konce závodu jej zastavil na značce 600 m a zvítězil tak s celkovým výkonem 16 600 m před Andrejem Višněvským (Sri Chinmoy Marathon Team) – 16 570 m.

Třetí místo si výkonem 16 170 m pohlídal Milan Zvonek (Zvonek sport Valašské Klobouky) před 4. Janem Čelůstkou (Konrad tools team), který uběhl o 20 m méně (16 150 m). Celkově pátý doběhl Matěj Beníček (KES BUK Team) – 15 950 m.

Z žen nejlépe začala Silvie Zvonková (Zvonek sport Valašské Klobouky), ale v průběhu 5 kola se ozvalo nachlazení a musela zastavit. Ještě se u ní zastavila a snažila se ji pomoc Lucia Friedlaenderová, ale nešlo to a Silvie po dokončení 6. okruhu ze závodu odstoupila. Do čela se dostala Jana Žaludková (Zlín) a s uběhlou vzdáleností 13 990 m jako celkově 42. zvítězila v kategorii žen. Celkově 2. ženou byla Lucia Friedlaenderová (Sykora running) – 13 360 m a 3. Helena Chromeková (Slawex runners) – 13 330 m. Čtvrté místo si vyběhala Romana Gajdošová (Konrad tools team) – 13 210 m a 5. místo po finiši obsadila Mária Sýkorová (Sykora running) – 13 154 m.

Jediná juniorka na startu Renáta Flašarová (Biatlo Halenkovice) uběhla 11 480 m. Juniorů bylo tak akorát, aby zaplnili stupně vítězů. S výkonem 15 680 m zvítězil Martin Čmelík (Leskovec) před Michaelem Staníkem (BK Lysá pod Makytou) – 15 180 m a Jakubem Novákem (Slawex runners) – 13 040 m.

Rekord trati 17 980 m z roku 1996, jehož držitelem je Martin Sadílek, i po tomto ročníku odolal a je tak stále výzvou pro účastníky dalšího ročníku závodu. Martin mezi námi ani letos na hodinovce nechyběl a uběhl 15 230 m.

Držitelka ženského rekordu 14 780 m Helena Kotopulu, která se loni závodu zúčastnila poprvé, se na startu tentokrát neobjevila.

Po závodě uspořádaného Jirkou Prokopem a jeho týmem přišlo vhod občerstvení, které vzhledem ke klesající teplotě během týdne a předpovědi meteorologů na víkend bylo operativně upraveno z těstovinového salátu a točené desítky na teplou polévku a čaj.

Děti na dětské běhy tentokrát bohužel vzhledem k počasí nedorazily a tak po občerstvení zbývalo už jen vyhlásit nejlepší 3 ve 4 ženských a 5 mužských kategoriích. Vyhlášení bylo vzhledem k počasí z tradičního místa na lesním hřišti přesunuto do společenské místnosti hvězdárny.

Pátým závodem seriálu bude v sobotu 18. května 3. ročník miomoveRUN, tentokrát na 5 km trailovém okruhu v okolí Slavičína. Hlavním závodem je půlmaratón, do seriálu ale bude moc bodovat i na vloženém 10 km závodě. Součástí dne bude i tradiční Běh vítězství pro děti a mládež v zámeckém parku!

Všechny informace najdete na webu seriálu na www.behyzlin.cz