Půlmaraton Aprílová půlka ve Staré Bydžově na Královéhradecku má po čtyřech ročnících na hlavní trati, dvě příjemně houpavé totožné silniční kola po okolních obcích, pouze dvě jména vítězů. V druhém a třetím ročníku byl nejlepší Hradečák Petr Martinovský. Elitní český ultrař, mimo jiné vítěz Krakonošovy stovky, se letos pořadatelům omluvil. Jeho traťák z roku 2017 má hodnotu 1:18:41.

První ročník vyhrál Jirka Mrázek z Chlumce nad Cidlinou (1:25:41), v dalších ročnících byl pod bednou, ale letos se vrátil v životní formě. „Podařilo se mi shodit a je to hrozně znát, teď mi to zase lítá,“ řekl v cíli, když za podzimního počasí zapsal osobáček na této poctivé, spíše tedy malinko delší, trati 1:22:13. Ale měl zdatného soupeře v nejlepším veteránovi Drahomíru Randovi ze Stěžer u Hradce Králové. Prý si léta běhal pro radost a letos začal závodit a už na několika závodech úspěšně prohnal obvyklé veteránské bedničkáře. Ve Starém Bydžově dal 1:22:18. „Jirka mi utekl v závěrečném stoupání.“

Celkově třetí byl Zbyněk Letko, v druhém ročníku byl celkově druhý, kterého vzorně doprovázela partnerka s dcerkou, ta byla čtvrtá v dětském závodě, – 1:23:31. Druhým veteránem byl triatlonista Pavel David, dříve žil na Královéhradecku, ale nyní je Nymburákem – 1:34:39. Největší aplaus měl vzhledem k početnému týmovému doprovodu ze Zábědova, který v hojném počtu startoval na čtvrtce a v dětských závodech, třetí nad 40 let Bořivoj Lamich – 1:36:36. Navíc Štěpán Lamich vyhrál jednu z dětských kategorii. A spokojen byl i čtvrtý téměř domácí, z nedalekého Písku, Mirek Pirkl – 1:44:56. „Cíl byl 1:45, momentálně nemám moc času na trénování a proto jsem velmi spokojen.“

Sice do Pardubic to měl nejstarší účastník, šedesátník, a momentálně vedoucí muž své věkové kategorie ve východočeské Velké ceně Zdeněk Petržílek ze Slatiňan blíže, ale udělal si výlet do Starého Bydžova. „Zajímají mě nové závody, proto jsem se sem vydal A jsem velmi spokojen. Měl jsem na trati furt s kým běžet, dost jsem si zazávodil se štafetami a byl z toho můj letošní nejlepší čas 2:11. V květnu mě čeká maraton, tak to byla super příprava,“ řekl borec, který závodí za KRB Chrudim.

Ženský traťák vytvořila vloni časem 1:36:08 Lujza Sláviková z Prahy. Letošní nejlepší ženy běžely spolu a obě mají čas 2:00:38 a pořadí bylo stanoveno tak, že vyhrála Milada Janatová před Šárkou Hamplovou. Poctivý čtvrtmaraton vyhrál o parník nejlepší muž nad 40 let Petr Franc za 40:34. Druhý další veterán Jaroslav Pospíšil za 45:18 a až třetí nejlepší do 40 let Tomáš Olívka za 45:55. Pátý byl další veterán a pořadatel srpnového Klamošského krosu Marcel Jordanov – 46:17.

V ženách si loňské prvenství v osobáku zopakovala nejlepší mladá Lucie Krejčová za 50:51. Druhá byla nejlepší veteránka Jana Janečková za 52:22. Pořadatelé na hlavní trati rozšířili závody štafet. Dvoučlenné vyhrál spolupořádající KČT Nový Bydžov za 1:47:19 před Fajn týmem – Markéty Herčíkové 1:52:07. Čtyřčlenné vyhrála Alba plus za 1:46:24.

V cíli dostal každý absolvent originální medaili závodu udělanou z písmen AP. Připraven byl výborný guláš, teplý čaj a koláče. A za rok, 18. dubna 2020, prý bude další ročník Aprílové půlky.

Výsledky