Takové vedro na Velikonoce snad ani nikdo z nás nepamatuje. Ale pořád lepší jako zima, jen aby toho tepla zase nebylo moc. Závodit se musí za každého počasí. A před Velikonočním pondělím velí tradice zamířit na Velikonoční běh do Tovačova. Již třicet čtyři let.

Pavel Dvořák utekl hned po startu

Pavel Dvořák /AC Prostějov – 25:17/ okamžitě vzal tempo do svých nohou a již v prvním okruhu si vypracoval obrovský náskok před druhým Bronislavem Khýrem /MK Prostějov – 26:40/. Třetí místo pak vybojoval Jan Lachnit /Liga100 Olomouc – 27:29/.

Jitka Fojtková neměla soupeřky

Jitka Fojtková /Liga 100 Olomouc – 31:25/ je po narození dcery k nezastavení. Forma jí jde tak nahoru, až to zaráží i zkušené odborníky. Mateřství jí tedy výrazně prospěl. O tom není sporu.

Se značným odstupem za ní proběhla cílem druhá Alena Lozertová /Zapro Team – 33:03/ a třetí pak skončila Adéla Esentierová /BET – 33:14/.

Tovačov, to je obrovská velikonoční tradice

34. ročník Velikonočního běhu v Tovačově připravili členové běžeckého oddílu místní tělovýchovné jednoty Sokol tradičně na neděli před Velikonočním pondělím. Závod je zařazený též do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a je již patnáctým v pořadí této populární celoroční běžecké soutěže.

Všechny účastníky čekaly opět zdejší populární tři okruhy městem a po hrázi zdejšího rybníka v celkové délce 7,5 km.

Vedro jak v létě

Je pravda, že v létě to samozřejmě vypadá pořád ještě jinak, ale i ten obrovský skok teplot směrem nahoru je šok pro všechny běžce. Ale co naplat. Musí se s tím nějak vyrovnat. Jednomu to jde lépe, druhém hůř. Jako všechno v životě.

„Neměl jsem tento víkend žádné jiné závody, tak bylo potřeba jít aspoň něco naplno,“ kontroval na moje popíchnutí, že do toho nemusel tak šlapat, Pavel Dvořák. „A navíc jsem musel utéct Broňovi. Na jeho finiš bych nestačil.“

„Pavlík je už teď taky pořádně rychlý,“ smál se Bronislav Khýr Pavlově poznámce. „Měl bych s ním možná problém i ve finiši.“

„Nemám čas trénovat,“ usmívala se rozzářená Jitka Fojtková. „Ostatně to já nikdy nedělala, abych běhala nějaké úseky. Ale o to víc mě překvapuje, jak mi to teď běhá.“

Suchý vzduch a docela slušné teplo na toto období, to není moc ideální kombinace, ale to je věc, která se nedá nijak ovlivnit. Ovšem to rozhodně nemůže běžce rozhodit. Prostě se jede pořád dál. Ostatně jako po celý rok. I kdyby trakaře padaly.

Výsledky